Log in
updated 8:44 AM EEST, May 21, 2018

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

Και 8.845 θέσεις εργασίας σε Δήμους ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ για να πάρουν προσωπικό αλλά και ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ στον σχεδιασμό των δύο υπουργείων (Εσωτερικών και Οικονομίας – Ανάπτυξης) για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

αποφάσεις με τις οποίες εγκρίνεται η εκκίνηση των διαδικασιών κάλυψης  συνολικά 8.845  μόνιμων θέσεων εργασίας σε δήμους, καθώς  και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των δήμων, για ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες (καθαριότητα και άλλες),  υπέγραψαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης,  Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη,

Πρόκειται για τις αποφάσεις οι οποίες αφορούν: Στην πλήρωση συνολικά 8.045 κενών οργανικών θέσεων σε ΟΤΑ Α’ Βαθμού, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών  και στην πρόσληψη συνολικά 800 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου  των ΟΤΑ.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

Σύμφωνα με σχετικούς πίνακες ο Δήμος Δωρίδας θα πάρει 12 άτομα ενώ ο περιώνυμος Δήμος Δελφών προφανώς επειδή δεν πρόκανε να κάνει αίτηση (κατά την γνωστή ρήση Χαρίλαου)  –είχε άλλου είδους αγώνες κι αγωνίες-δεν παίρνει καθόλου.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει και δεύτερος καλλίτερος γύρος.

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο κ Σκουρλέτης υπουργός Εσωτερικών και ο κ Χαρίτσης αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αναφέροντας ότι ο νέος προϋπολογισμός θα έχει αύξηση κατά 5,5% των ΚΑΠ (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι), τόνισαν την διαφορετική αντιμετώπιση που θα έχουν οι ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι στη βάση των αναγκών και προβλημάτων, και όχι βάση πληθυσμιακών κριτηρίων όπως μέχρι τώρα. Στα πλαίσια αυτά, πριν μερικούς μήνες  δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους δύο Δήμους του Νομού Φωκίδας 750.000 ευρώ.

Συνεχίζοντας οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη στροφή που θα επιχειρηθεί ώστε τα χρήματα να κατευθυνθούν πρωτίστως σε βασικές υποδομές  των Δήμων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τεχνική θεσμική θωράκιση των ΟΤΑ ώστε να είναι σε θέση να ωριμάζουν έργα, να καταθέτουν προτάσεις και αυτές να χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα.  Ήδη μέσα από το πρόγραμμα ΟΤΑ support 71 δήμοι με 111 έργα ωφελούνται.

Ένα νέο χρηματοδοτικό σχήμα είναι το Ταμείο Υποδομών που σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ξεκινάει εντός του 2018 την λειτουργία του. Η αστική ανάπτυξη, η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, οι τουριστικές υποδομές είναι έργα άμεσης προτεραιότητας.

Όλα τα παραπάνω αποδείχνουν την ιδιαίτερη σημασία που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού , καθώς θεωρεί πως η παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας μετά από 8 χρόνια μνημονίων και οικονομικής καταστολής μπορεί και πρέπει να περάσει προνομιακά μέσα από Δημοτικά και περιφερειακά σχήματα.

 Οι δημοτικοί, οι περιφερειακοί σύμβουλοι και λοιποί αξιωματούχοι επωμίζονται έναν ιδιαίτερο ρόλο  σε αντίθεση με ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις προωθούσαν (επαίτες ψηφοθήρες ή νεόπλουτοι επιχειρηματίες).

Χρήστος Βανδώρος

Προσθήκη νέου σχολίου

Προσοχή: Τα σχόλια ελέγχονται από διαχειριστή πριν δημοσιευτούν, με εξαίρεση τα σχόλια των εγγεγραμένων χρηστών, τα οποία δημοσιεύονται αυτόματα με ευθύνη του σχολιαστή-μέλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους χρήσης. Μηνύματα που δεν συμμορφώνονται με τους όρους δεν δημοσιεύονται ή/και αποσύρονται. Η συμμετοχή στον σχολιασμό θεμάτων σημαίνει την αποδοχή των κανόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας. Υβριστικά ή/και απειλητικά μηνύματα μπορεί να επιφέρουν τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση