Log in
updated 8:52 PM EET, Feb 20, 2018

Στην πρώτη έκθεση Κοινωνικής κ Αλληλέγγυας Οικονομίας

4-11-2017 Χρ. Βανδώρος

Ελιές, πάστα ελιάς και μικρά κομμάτια ψωμί βουτηγμένα στο λάδι μας προκαλούσαν σε μια δοκιμή.

Σήκωσα ψηλά το κεφάλι φωτογράφησα και απόρησα ΜΟΔΟΥΣΑ  «… ξεκινήσαμε 9 παραγωγοί στη Λέσβο, το 2014 με στόχο την αξιοποίηση του παραδοσιακού ελαιώνα της ποικιλίας της κολοβής ελιάς, σήμερα είμαστε κοντά 90 μέλη και εξάγουμε σχεδόν  το 70% της παραγωγής μας σε ελαιόλαδο σε Ευρώπη, Ασία, Καναδά και Αυστραλία ετοιμάζουμε  δικό μας τυποποιητήριο και φυσικά θα  έχουμε  περισσότερες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη  περιοχή της Γέρας Λέσβου όπου είμαστε». Ωραία κύριοι αλλά ΜΟΔΟΥΣΑ  τι σημαίνει;… «Ξέρετε, παλιά μονάδα μέτρησης της ελιάς στην Λέσβο είναι το μόδι περίπου 500 κιλά. Ε, λοιπόν, Μοδούσες λέμε τις ελιές που παράγουν πολύ. Έτσι βγήκε το όνομα της συνεργατικής ομάδας μας».

Παραδίπλα ο φίλος από τα παλιά Υφαντής με συνεργατικό μεζεδοπωλείο στην Θεσσαλονίκη.

Δίπλα τι έκπληξη! Η Στέλλα με ειδίκευση στη σχεδίαση χώρων, μαζί με την Πέγκυ αντίστοιχα στο κόσμημα και την Φλώρα σε γυναικεία αξεσουάρ.

 Πιο κεί πάλι ο  φίλος Κώστας με το συνεργατικό σχήμα Camels Coffee. Παλιά –οικογενειακή – παρακαλώ καραβάνα στον καφέ ο Κώστας άλλη μια φορά μου μιλά για το ξεκίνημα του παππού του στην παρασκευή του ελληνικού  καφέ στον Πειραιά στου Λουμίδη, το πώς έγινε ο παπαγάλος σύμβολο της επιχείρησης και άλλα πολλά.

Εκμεταλλεύομαι την περίσταση και ερωτώ σαν φαν του Ελληνικού καφέ για τις ποικιλίες που δίνουν τα αρώματα και την καλλίτερη γεύση. Αντί απάντησης ο Κώστας βράζει τον απογευματινό καφέ μου. Ε,  ναι έγινα αμέσως πελάτης.

Τα κορίτσια από την Κάτω Τιθορέα φτιάχνουν τηγανόψωμα. Σκέτη πρόκληση και ξέρεις τέτοια ώρα είναι ότι πρέπει…

Κάπου κοντά το  KannaBio, ο πρώτος συνεταιρισμός κάνναβης,: «Υπάρχει μία δυσπιστία από τον κόσμο για το ζήτημα της κάνναβης αλλά τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο …»

Η Εφημερίδα των Συντακτών ή όπως την λέμε εφσυν, την οποία εκδίδει ο «Συνεταιρισμός των εργαζομένων σε εφημερίδες και περιοδικά» αντέχει και αποδείχνει πως η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι εφικτή.

  Το συνεταιριστικό super market Βίος Coop,  της Θεσσαλονίκης εδώ και 4 χρόνια με 400 παρακαλώ μέλη αντέχει δίνοντας προτεραιότητα  στην ποιότητα, την τιμή, αλλά και στα προϊόντα των τοπικών παραγωγών.

Φυσικά από την Θεσσαλονίκη είναι εδώ και η γνωστή από χρόνια ΒΙΟΜΕ. Έχοντας λύσει κάποια πρώτα ζητήματα με αρκετά όμως ακόμη, προχωρούν σε e shop.

Η Καρδίτσα εκπροσωπείται  (2013) από την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΗΛΑΚΑΤΗ», (Οινοπαντοπωλείο των Μικρών Παραγωγών).

 Η Φωκίδα παρούσα.

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός – ΚΟΙΣΠΕ «Γιάννης Βολίκας» είναι παρών.  Πόσες ακόμη κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν στο νομό; Πόσοι άνεργοι να βρουν εργασία και βασικό εισόδημα; Οι δήμοι έπρεπε να δίνουν βοήθεια σε τέτοια εγχειρήματα αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να ξεχάσουν τις «καλές» συνήθειες του παρελθόντος. 

Σε διπλανό κτίριο οι συνεταιρισμοί των υπηρεσιών. Πολύ σοβαρές προσπάθειες. Υπηρεσίες ψηφιακής τεχνολογίας, λογιστικής υποστήριξης, ταξιδιωτικής και αναψυχής, καθαριότητας, εκμάθησης, πιστοποίησης κτλ. 

Συνολικά 150 εκθέτες, μια πρώτη ελπιδοφόρα μαγιά στο βαλτωμένο τοπίο ανεργίας στη χώρα. Νέοι κυρίως άνθρωποι με όραμα και όρεξη για δουλειά αφήνουν τα λόγια και μπαίνουν στην πράξη. Η μιζέρια δεν μας αξίζει.

 Ο πρωθυπουργός στην έναρξη της έκθεσης και η αρμόδια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου τόνισαν την σπουδαιότητα τέτοιων προσπαθειών. Σημειωτέον ότι στην Ευρώπη το 10% της οικονομίας καταλαμβάνεται από τέτοιες δραστηριότητες και ανήγγειλαν τα άμεσα μέτρα στήριξης που ξεκινούν τον Δεκέμβριο με χρηματοδότηση, τεχνική και διοικητική διευκόλυνση κτλ.

Μια σοβαρή προσπάθεια που υπό συνθήκες προδιαγράφει έναν άλλο δρόμο  απέναντι στη βαρβαρότητα του κυρίαρχου οικονομικού προτύπου.

ΣΩΣΤΑ  γράφτηκε στην ΕΦ ΣΥΝ. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο) πάτησε Γκάζι…

Χρ. Βανδώρος

Σχόλια  

+10 #1 davaric 06-11-2017 16:02
"Σύντροφε" για αυτό ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για να πατήσουν γκάζι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ενώ το κράτος υπό την για πρώτη φορά "αριστερή" κυβέρνηση θα βάζει μόνο νέους φόρους δίχως παροχές, και θα στραγγαλίζει το οικογενειακό εισόδημα. Που είναι το κίνημα δεν πληρώνω το κάνατε γαργάρα ε: Αποκάλυφθήκατε εντελώς ότι όλα γίνονται για τη "κουτάλα" και για κάποια "καρεκλίτσα". Συγχαρητήρια!!! αριστεροί της πλάκας και της φάπας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Προσοχή: Τα σχόλια ελέγχονται από διαχειριστή πριν δημοσιευτούν, με εξαίρεση τα σχόλια των εγγεγραμένων χρηστών, τα οποία δημοσιεύονται αυτόματα με ευθύνη του σχολιαστή-μέλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους χρήσης. Μηνύματα που δεν συμμορφώνονται με τους όρους δεν δημοσιεύονται ή/και αποσύρονται. Η συμμετοχή στον σχολιασμό θεμάτων σημαίνει την αποδοχή των κανόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας. Υβριστικά ή/και απειλητικά μηνύματα μπορεί να επιφέρουν τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση