Log in
updated 3:14 PM EET, Feb 18, 2018

Από το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών

Η επιτομή όλων των μορφών του εθελοντισμού, αυτή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας είχε την τιμητική της στην καρδιά της Αττικής στις 21 έως 23 Απριλίου 2017, καθώς πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 8ο συνέδριο της Π.Ε.Ν.Ε.Α.

Στην πόλη της Μεταμόρφωσης συγκεντρώθηκαν νέοι, μέλη Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών για να τιμήσουν με την παρουσία τους το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών που διοργάνωσε ο Σ.ΑΙ.Δ.Ο.Σ.Μ.Υ. (Σύνδεσμος Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας) ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΕΣΟΓΙΤΗΣ με συνδιοργανωτές την Π.Ε.Ν.Ε.Α. ΚΑΙ Π.Ο.Σ.Ε.Α. και υπό την αιγίδα του Δήμου Μεταμόρφωσης και του Ε.ΚΕ.Α. (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας). Σκοπός του ήταν να ενημερώσει την αιμοδοτούσα και όχι μόνο νεολαία για τις τρέχουσες εξελίξεις στην εθελοντική αιμοδοσία, την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών, την δωρεά οργάνων και να αναζητήσει πρωτότυπους τρόπους προσέλκυσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης νέων εθελοντών.

Το φετεινό συνέδριο ήταν εξαιρετικό ιδιαίτερα από άποψη θεματολογίας και εισηγήσεων. Οι πιο σημαντικές ήταν οι ακόλουθες:

- Εθελοντική Αιμοδοσία- Η κατάσταση στο σήμερα και ανάλυση του εθνικού μητρώου εθελοντών:
Η διευθύντρια του Ε.ΚΕ.Α. Χάρις Ματσούκα ανάλυσε την τρέχουσα κατάσταση του συστήματος συλλογής και διανομής του προσφερόμενου αίματος στην χώρα μας. Θα σταθούμε στα εξής: Ακόμα και σήμερα εισάγουμε αίμα από την Ελβετία για την ετήσια κάλυψη των αναγκών μας, ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε αυτάρκης αν το 3% του πληθυσμού μας προσέφερε τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο συστηματικά εθελοντικά αίμα. Το παράδοξο είναι πως ενώ υπάρχουν αρκετοί εθελοντές αιμοδότες, υπάρχει αδυναμία καταγραφής, συντονισμού τους μιας και δεν υπάρχει οργανωμένο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας με κεντρικό σχεδιασμό. Ας μην ξεχνάμε πως η μνημονιακή πολιτική και η υποστελέχωση του Ε.Σ.Υ. έχουν αναπόφευκτα επηρεάσει τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας. Στα πλαίσια αυτού το Ε.ΚΕ.Α. ξεκίνησε το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα του Ενιαίου Μητρώου Αιμοδοτών με πολύ θετικά πρώτα βήματα χρησιμοποιώντας το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας. Μέσω αυτού ο εθελοντής έχει ένα προσωπικό, εξατομικευμένο εργαλείο που τον εκπαιδεύει και ευαισθητοποιεί ταυτόχρονα.

- Ευαισθητοποίηση- Προσέλκυση στους νέους εθελοντές στο νέο περιβάλλον δραστηριοποίησης των Μ.Κ.Ο.:
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον, τονίστηκε η χρήση των συλλογικών φορέων να χρησιμοποιούν μεθόδους ενημέρωσης μέσω εργαλείων όπως marketing, μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την ευαισθητοποίηση των νέων, αρχίζοντας συστηματικά και από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, από την πρωτοβάθμια κιόλας εκπαίδευση για διδασκαλία- ενημέρωση για θέματα αιμοδοσίας.

- Δωρεά Μυελού των Οστών:
Tα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από το ΚΕΔΜΟΠ - Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (www.xarisezoi.gr) να ενημερώσει για την δωρεά μοσχεύματος μυελού των οστών, την σημασία εξεύρεσης νέων εθελοντών δοτών και την διαδικασία του να γίνει κάποιος ο πιθανός δότης, καθιστώντας τον την μοναδική ελπίδα για κάποιον ασθενή με λευχαιμία (και παρόμοιες αιματολογικές ασθένειες) να θεραπευθεί οριστικά. Η διαδικασία είναι η εξής: Συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο συγκατάθεσης, ο υπεύθυνος συνεργάτης προσέλκυσης λαμβάνει με ειδική μπατονέτα δείγμα στοματικού επιχρήσματος (σάλιου) από τον υποψήφιο δότη και ύστερα αποστέλλεται στα εργαστήρια του ΚΕΔΜΟΠ όπου καταγράφεται ο ιστικός του τύπος πραγματοποιώντας ειδική εξέταση ιστοσυμβατότητας – HLA τυποποίησης. Τέλος εγγράφεται στην Εθνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια δεξαμενή (BMDW) δοτών μυελού των οστών. Αν διαπιστωθεί συμβατότητα δότη- ασθενούς, τότε ο εθελοντής καλείται να δώσει μόσχευμα μέσω αιμοληψίας και όχι μέσω παρακέντησης των οστών της λεκάνης όπως γινόταν παλαιότερα.

- Εμπειρίες από Παγκόσμια Συνέδρια:
Η Π.ΕΝ.Ε.Α. συμμετέχει συστηματικά σε παγκόσμια συνέδρια, μιας και είναι μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Νεολαίας (International Youth Committee) η οποία ανήκει με την σειρά της στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (International Federation of Blood Donor Organizations-IFBDO/FIODS). Σκοπός του είναι η εκπαίδευση των νέων και να μπορέσουν να μοιραστούν τις εμπειρίες της χώρας τους και να αναζητήσουν νέους τρόπους συνεργασίας. Πραγματοποιείται ετησίως σε διαφορετική χώρα όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και Αφρικής ενώ πέρσι για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή (Λίβανο).

- Δωρεά Οργάνων:
Συζητήθηκε η σπουδαία αποστολή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) να προωθήσει την ιδέα της δωρεάς οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς δότες και παρουσιάζοντας το ισχύον νομικό πλαίσιο που την διέπει. Αυτό προβλέπει πως αν κάποιος ΔΕΝ είχε δηλώσει ρητά την άρνησή του να δωρίσει τα όργανά του όσο ήταν εν ζωή, τότε είναι εν δυνάμει δότης οργάνων (εικαζόμενη συναίνεση) πάντοτε κατόπιν συγκαταθέσεως της οικογένειάς του.

- Δωρεά Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος:
Στην Ακαδημία Αθηνών λειτουργεί η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλοπλάκουντιακού Αίματος, που σκοπό έχει να συλλέγει κατά την διάρκεια του τοκετού το αίμα που υπάρχει στον ομφάλιο λώρο. Το αίμα αυτό, αν και ελάχιστο (125ml περίπου) περιέχει σε μεγάλη ποσότητα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα (μυελός των οστών) που μπορούν να θεραπεύσουν παιδάκια με λευχαιμία αρκεί πάντοτε να υπάρχει ιστοσυμβατότητα. Μια όμορφη φράση που ειπώθηκε είναι πως «είναι υπέροχο να χαρίζεις ζωή σε άλλον την ίδια ώρα που έρχεσαι εσύ σε αυτήν» καθώς ουσιαστικά το ίδιο το νεογνό είναι ο δωρητής.

- Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος:
Το νοσοκομείο Έλενας Βενιζέλου διαθέτει τράπεζα μητρικού γάλακτος στην οποία μπορούν να προσέλθουν εθελόντριες των οποίων το γάλα αφού συλλεχθεί, επεξεργάζεται και παστεριώνεται με σκοπό να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε περιπτώσεις πρόωρα γεννημένων νεογνών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πορεία των πρώτων ημερών τους στη ζωή.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν δράσεις της Π.Ε.Ν.Ε.Α. σε πανελλαδικό επίπεδο, με κυριότερη την δημιουργία 2 τηλεοπτικών σπότ ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης με τίτλο Πρόσφερε ΑΙΜΑ, Χάρισε Ζωή - Διάδωσέ το σε συνεργασία με Εταιρεία ΕΛΤΑ Courier. Επίσης πραγματοποιήθηκαν διάφορα workshops, διαδραστικά παιχνίδια σύμφωνα με τα ανάλογα παγκόσμια πρότυπα.

Την τελευταία ημέρα, σε έντονα συγκινητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση στην Πλατεία Δωρητών Οργάνων Σώματος και στην πλατεία Κωστάκης Μεσογίτης του ΔΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ συμβολίζοντας την ανάγκη των ληπτών οργάνων και την ελπίδα να αυξηθούν οι υποψήφιοι δότες. Με αυτό τον τρόπο αποδόθηκε φόρος τιμής στον πρώτο πολυδωρητή οργάνων της χώρας μας, του Κωστάκη Μεσογίτη, ο οποίος την 1η Δεκεμβρίου 1989 χάρισε ζωή σε επτά συνανθρώπους μας. Το συνέδριο αφιερώθηκε στη μνήμη της προσφάτως εκλειπούσας μητέρας του και προέδρου του Συνδέσμου Νίτσας Μεσογίτου.

Αραβαντινός Δημήτριος
Μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. & Δ.Ο.Σ. Άμφισσας «Οι Άγιοι Ανάργυροι»

Προσθήκη νέου σχολίου

Προσοχή: Τα σχόλια ελέγχονται από διαχειριστή πριν δημοσιευτούν, με εξαίρεση τα σχόλια των εγγεγραμένων χρηστών, τα οποία δημοσιεύονται αυτόματα με ευθύνη του σχολιαστή-μέλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους χρήσης. Μηνύματα που δεν συμμορφώνονται με τους όρους δεν δημοσιεύονται ή/και αποσύρονται. Η συμμετοχή στον σχολιασμό θεμάτων σημαίνει την αποδοχή των κανόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας. Υβριστικά ή/και απειλητικά μηνύματα μπορεί να επιφέρουν τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση