Log in
updated 7:21 AM EEST, Apr 27, 2018

Τι δεν είναι και τι τελικά είναι Χριστούγεννα

του  παπα-Δημήτρη Θεοφίλου

 

  Για άλλη μια φορά και εφέτος πλησιάζει ο εορτασμός της γέννησης του Θεανθρώπου. Ας δούμε λοιπόν με ειλικρίνεια και ελπίδα για μια καλύτερη ζωή που θα έχει προοπτική τον ουρανό, τι δεν είναι και τι τελικά είναι Χριστούγεννα.

 

      ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ:

 • Το  « χριστουγεννιάτικο» δέντρο, ούτε καν το στολισμένο καραβάκι.
 • Το στόλισμα των σπιτιών με πολύχρωμα φωτάκια.
 • Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, οι γαλοπούλες, τα τσουρέκια.
 • Οι μαζικές αγορές παιχνιδιών, δώρων και κάθε είδους καταναλωτικού αγαθού.
 • Η παραμονή το βράδυ και ξενύχτι μέχρι πρωίας σε νυχτερινά κέντρα, με ατελείωτη κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου, με δυνατή μουσική, μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους άγνωστους και απρόσωπους.
 • Διακοπές και ταξίδια αναψυχής εντός και εκτός Ελλάδας.
 • Χαρτοπαιξία και λαγνεία του θεού της τύχης.
 • Διακοπές από το σχολείο και το Πανεπιστήμιο.
 • Ο δυτικόφερτος, «Santa Claus», ντυμένος στα χρώματα της Coca Cola.
 • Οι «καλικάντζαροι» τα ξωτικά και τα πνεύματα.
 • Οι αστρολογικές προβλέψεις για το νέο έτος.
 • Τα Χριστούγεννα δεν είναι η τηλεόραση και τα «χριστουγεννιάτικα» τηλεπαιχνίδια.
 • Δεν είναι οι απρόσωπες τηλε-φιλανθρωπίες.

  Για όσους πιστεύουν σε υπερκαταναλωτικά Χριστούγεννα, γεμάτα υλικές και εφήμερες απολαύσεις, η γεύση που μένει στο τέλος, είναι ένα απέραντο κενό, μια προσωρινή ευχαρίστηση, αλλά και μια βέβαιη κατάθλιψη, μια ανεξήγητη μελαγχολία που οι ψυχολόγοι την έχουν ονομάσει, «η μελαγχολία των γιορτών». Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνουν κατακόρυφα οι αυτοκτονίες, τις ημέρες αυτές, λόγω της μελαγχολίας των «υλιστικών Χριστουγέννων»! Αυτά είναι τα Χριστούγεννα του σύγχρονου, απρόσωπου «πολιτισμού», που δεν μπορούν να φέρουν την ηρεμία, τη γαλήνη, την ειρήνη, στις ψυχές των ανθρώπων. Γιατί από τα σύγχρονα Χριστούγεννα λείπει ο Χριστός!

       ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ:

Ø  Να αντισταθούμε  σε όσους φοβούνται και τρέμουν τη γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού.

Ø  Να αντισταθούμε σε όσους λένε την ουδέτερη ευχή «καλές γιορτές» , γιατί δεν τους αρέσει η ευχή «Καλά Χριστούγεννα».

Ø  Να αντισταθούμε σε όσους απαλείφουν από καταστήματα, κάρτες και οτιδήποτε άλλο τη λέξη «Χριστούγεννα», γιατί δήθεν ενοχλούνται οι αλλόθρησκοι που ζουν ανάμεσά μας.

Ø  Αν κάποιοι αρέσκονται στην απάτη, εμείς ας υπηρετήσουμε την Αγάπη. 

Ø  Να αγκαλιάσουμε τον αδιάκριτα συνάνθρωπό μας, και να τον φιλοξενήσουμε στη καρδιά μας.                                           

Ø  Αν κάποιοι προωθούν τη διαπλοκή, εμείς ας επιμείνουμε στην Προσευχή.                                              

Ø  Αν άλλοι μεθοδεύουν την εκμετάλλευση, εμείς ας αυξήσουμε την Αγάπη.                                 

Ø  Αν κάποιοι σχεδιάζουν στα σκοτεινά γραφεία τους τον φόνο των παιδιών των Ελλήνων, εμείς ας μείνουμε πιστοί στη Ζωή που γεννιέται.                                                                                 

Ø  Αν, τέλος, δικοί μας και ξένοι ψεύδονται και μας εμπαίζουν, γιατί παραμένουμε πιστοί σε αξίες και παραδόσεις που μας κράτησαν μέσα στο χρόνο και μας δίνουν μυρωδιά Ανάστασης και πρόγευση αιώνιας ζωής,  εμείς ας προσκυνήσουμε ταπεινά τον Χριστό. Ένα είναι το σίγουρο: δε θα πεθάνουμε πνευματικά, δε θα χαθούμε υπαρξιακά ! «Ζει Κύριος» και μείς ζούμε! Κι αν ξεριζώσουν τον Χριστό ( και τα Χριστούγεννα) από τις βιτρίνες, τις πλατείες, τα βιβλία, τις σχολικές αίθουσες, Εκείνος θα συνεχίσει να υπάρχει εκεί που ο καθένας και η καθεμιά από εμάς θα έχει φτιάξει μέσα στη καρδιά του, μια μικρή φάτνη για να τον υποδεχθεί.

Ο Χριστός πάντα υπήρξε σημείο αντιλεγόμενο, ενόχλησε, ενοχλεί και θα ενοχλεί, όλους όσους από εμάς δεν θέλουμε να αλλάξουμε, να μετανιώσουμε, να φωτιστούμε, Γι’ αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι είτε τον αρνούνται άμεσα, είτε τον υπεραπλουστεύουν κατεβάζοντάς τον στο απλό υλικό ανθρωπομορφικό επίπεδο.

ü  21 αιώνες τώρα, προσπαθούν να τον σβήσουν

ü  21 αιώνες τώρα, επιδιώκουν να τον συκοφαντήσουν

ü  21 αιώνες τώρα, παλεύουν να τον παρουσιάσουν, ως προφήτη, άγγελο, φιλόσοφο, επαναστάτη, ραβίνο, δάσκαλο, αλλά Αυτός επιμένει εδώ και 21 αιώνες να ζει μέσα στις καρδιές των πιστών του, ως Θεάνθρωπος και Σωτήρας

 Χριστούγεννα δεν μπορούν να υπάρξουν δίχως πνευματική ζωή, δίχως συμμετοχή στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού, δίχως ψυχικό ξαλάφρωμα μέσα από την εξαγόρευση, δίχως προσευχή, δίχως πνευματική εξέλιξη, με τη βοήθεια των «ασκητικών εργαλείων» που προτείνει η εκκλησία, ως τρόπο και δρόμο συνάντησης μαζί Του.

 Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια παλαιομοδίτικη επέτειος κενή νοήματος και περιεχομένου, αλλά σημαίνει αγάπη και ανθρωπιά 365 μέρες το χρόνο.                                                                                                                                                                    

  Είναι τραγικό να είναι τα σπίτια μας φωτισμένα, ζεστά  και στολισμένα αυτές τις μέρες και οι καρδιές μας  μέσα στο σκοτάδι, το κρύο και τη γύμνια, γιατί αρνούμαστε τον Χριστό!

 Χιλιάδες άνθρωποι (κυρίως στην Ασία και την Αφρική) θα διανύσουν ατέλειωτα χιλιόμετρα με κάθε μεταφορικό μέσο, ακόμα και με τα πόδια, για να βρεθούν σε έναν ορθόδοξο ναό, για να γιορτάσουν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Εμείς, που έχουμε δίπλα μας τόσες Εκκλησιές, θα μείνουμε ακόμα μια φορά στο κρεβάτι; Αλήθεια, πώς αγαπάμε τον Θεό, όταν τον έχουμε περιφρονήσει και τον αγνοούμε; Πως θα τολμήσουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια Του, όταν είναι για εμάς η «τελευταία τρύπα του ζουρνά», όταν Τον αφήνουμε τελευταίο, μετά τις υλικές μας απολαύσεις;

 Ελάτε λοιπόν όλοι μαζί οι ενσυνείδητα πιστοί να γιορτάσουμε! Ελάτε να πανηγυρίσουμε! 

 Μαζί με τους ποιμένες δόξαστε Τον και  με τους αγγέλους ύμνηστέ Τον, ας είναι κοινή η πανήγυρις των ουρανίων και επιγείων δυνάμεων!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

§  Σήμερα λύθηκαν τα μακροχρόνια δεσμά.

§  Ο διάβολος καταντροπιάστηκε.

§  Οι δαίμονες δραπέτευσαν.

§  Ο θάνατος καταργήθηκε.

§  Ο παράδεισος ανοίχτηκε.

§  Η κατάρα εξαφανίστηκε.

§  Η αμαρτία διώχτηκε.

§  Η πλάνη απομακρύνθηκε.

§  Η αλήθεια αποκαλύφθηκε.

§  Το κήρυγμα της ευσέβειας ξεχύθηκε και διαδόθηκε παντού.

§  Η βασιλεία των ουρανών μεταφυτεύθηκε στη γη.

§  Οι άγγελοι συνομιλούν με τους ανθρώπους.

§  Όλα έγιναν ένα! Ουρανός και γη!

 

 Η ευχή που δίνουν και κάνουν οι συνειδητοποημένοι χριστιανοί, δεν είναι η άχρωμη, άοσμη, άγευστη και εν τέλει ουδέτερη ευχή,  καλές γιορτές,  αλλά είναι:

 

                                     ΚΑΛΑ  ΚΑΙ  ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Προσοχή: Τα σχόλια ελέγχονται από διαχειριστή πριν δημοσιευτούν, με εξαίρεση τα σχόλια των εγγεγραμένων χρηστών, τα οποία δημοσιεύονται αυτόματα με ευθύνη του σχολιαστή-μέλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους χρήσης. Μηνύματα που δεν συμμορφώνονται με τους όρους δεν δημοσιεύονται ή/και αποσύρονται. Η συμμετοχή στον σχολιασμό θεμάτων σημαίνει την αποδοχή των κανόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας. Υβριστικά ή/και απειλητικά μηνύματα μπορεί να επιφέρουν τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση