Log in
updated 7:21 AM EEST, Apr 27, 2018

Ο μεταχριστιανισμός ως κρίση της ανθρώπινης ιστορίας

Πρωτοπρεσβύτερου Δημητρίου Θεοφίλου, M.D, Student Ph.D  E.K.Π.Α

  Η δυσκολία να βρούμε τα αίτια και όχι τα συμπτώματα της αξιακής, υπαρξιακής και οντολογικής κρίσης μας, πάει αρκετά πίσω.

 Η πρακτική διακονία της ζωντανής και όχι της ακαδημαϊκής θεολογίας, και κατά συνέπεια της εκκλησιαστικής ποιμαντικής, καλείται σήμερα να ισορροπήσει ανάμεσα στο προχριστιανικό  παγανιστικό κόσμο, όπου δεσπόζουν ο αποκρυφισμός, η μαγεία και η δεισιδαιμονία και στο μεταχριστιανικό περιβάλλον όπου κυριαρχούν, η θρησκευτική αδιαφορία, η ουδετεροθρησκεία και το έλλειμμα ταυτότητας.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω;

Με αφορμή την Μεγάλη Εβδομάδα και την αναβίωση των Παθών του Κυρίου μας ,αισθάνομαι την ανάγκη να ανατρέξω στις αντίστοιχες μέρες των παιδικών και νεανικών μου χρόνων αλλά και των πιο πρόσφατων ετών μιά και οι αναμνήσεις αυτές μετριάζουν λίγο την απογοήτευση και τον θυμό που μου προκαλούν οι τελευταίες δήθεν «καινοτομίες» που συμβαίνουν στα τυπικά της εκκλησίας της ενορίας (Μητροπόλεως) που ανήκω από την γέννησή μου!

Μιχάλης Ηλιάδης: Τα μαθηματικά των Πανελλαδικών εξετάσεων

Τα μαθηματικά των Πανελλαδικών εξετάσεων

Την Κυριακή στις 18 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Λαμιέων, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα τα Μαθηματικά των Πανελλαδικών εξετάσεων. Οι εισηγητές ήταν σχολικοί σύμβουλοι και καθηγητές Μαθηματικών της Δημόσιας και της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, ενώ τα θέματα που ανέπτυξαν ήταν:

  • Η εξέταση των φυσικώς αδυνάτων και η βαθμολόγηση των γραπτών
  • Πειραματική βαθμολόγηση, επεξεργασία στοιχείων και συμπεράσματα
  • Οδηγίες διδασκαλίας και διδακτικές προτάσεις
  • Διδακτική ανάλυση των θεμάτων του 2016-2017
  • Οι επιδόσεις των μαθητών και ο ρόλος των προαπαιτούμενων γνώσεων
  • Απροσδόκητα μαθηματικά λάθη των μαθητών

Με αφορμή την παρουσία μου στην ημερίδα αυτή, αλλά και την εμπειρία από την επί 34 συναπτά έτη από τη διδασκαλία των Μαθηματικών, καταθέτω τις σκέψεις μου για το μάθημα των Μαθηματικών, αλλά και τις απαιτήσεις που υπάρχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Το αντίδοτο στον αλυτρωτισμό, σίγουρα δεν είναι ο εθνομηδενισμός

Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Θεοφίλου M.DStudent Ph.D Ε.Κ.Π.Α

 

  Στη συγκεκριμένη «γειτονιά» που βρίσκεται η χώρα μας, πάντα υπήρχαν εθνοτικά ζητήματα και εδαφικές – γεωγραφικές διεκδικήσεις, με αλυτρωτικό ιδεολογικό υπόβαθρο ιδιαίτερα  μετά την κατάρρευση της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τον 19ο αιώνα.  Άλλωστε δεν υπήρξε προϊόν τυχαιότητας, οι δύο πόλεμοι που βασάνισαν την βαλκανική χερσόνησο κατά την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα.

  Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος έληξε με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου (1913) που συνομολογήθηκε μεταξύ των νικητών συμμάχων, (Ελλάδας-Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου και Σερβίας) αφενός και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου1. Τα βαλκάνια όμως δεν ησύχασαν έτσι ακολούθησε ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος, ο οποίος τελείωσε με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913), η οποία αποτελεί την συνθήκη ειρήνης που συνομολογήθηκε στις 28 Ιουλίου (π.ημερ) / 10 Αυγούστου (ν.ημ.) του 1913 στο Βουκουρέστι, εξ ου και η ονομασία της, μεταξύ των Βασιλείων της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, και του Μαυροβουνίου αφενός και της Βουλγαρίας αφετέρου. Με τη συνθήκη αυτή δόθηκε τέλος στο Β' Βαλκανικό Πόλεμο ακριβώς μετά την ήττα της Βουλγαρίας2.

Η εκκλησιαστική πτυχή στο «Μακεδονικό ζήτημα»

*  Ολη η ιστορική αλήθεια για τις πολιτικές σκοπιμότητες που οδήγησαν προ 50ετίας στην ίδρυση της λεγομένης «Μακεδονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας»  και οι  λόγοι για τους οποίους η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά να απαλειφθεί ο όρος «Μακεδονία» και τα παράγωγά του από την ονομασία της Εκκλησίας των Σκοπίων.

 

Του Χάρη Ανδρεόπουλου*

 

ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Χρήστος Καρβέλης-Δάσκαλος

Άμφισσα  Νοέμβρ. 2017

  Δε χρειάζεται μεγάλη προσοχή να συμπεράνουμε, παρατηρώντας γύρο μας, ότι ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει τέλεια δημιουργήματα (τέλεια συγκοινωνιακά μέσα, τέλεια επικοινωνιακά μέσα, τέλεια οικοδομήματα, τέλεια έπιπλα, τέλεια παιδικά παιγνίδια, τέλειες ηλεκτρικές συσκευές, τέλεια μουσική, τέλεια κινηματογραφικά έργα, τέλεια, τέλεια….) ενώ δεν κατάφερε ακόμη να δημιουργήσει τέλειο άνθρωπο.       

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

Και 8.845 θέσεις εργασίας σε Δήμους ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ για να πάρουν προσωπικό αλλά και ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ στον σχεδιασμό των δύο υπουργείων (Εσωτερικών και Οικονομίας – Ανάπτυξης) για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λέλα Μπακολουκά: Οι Δελφοί απαιτούν τη λειτουργία του Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου όλες τις ημέρες της εβδομάδας!

Τι εννοούμε με τη λέξη “πολιτισμό”. Υπάρχουν “ανώτεροι” και “κατώτεροι” πολιτισμοί; Διαπιστώνουμε ότι στην Αττική π.χ. και σε Μουσεία και Χώρους μικρότερης επισκεψιμότητας των Δελφών λειτουργούν κανονικά όλα τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι μικροί και μεγάλοι.

Κλιμάκωση εντυπώσεων ή ουσίας;

Λίγες ώρες μετά την κινητοποίηση μαθητών, γονέων, καθηγητών, αλλά και της τοπικής μας κοινωνίας, από τον τραγέλαφο αποφάσεων και χειρισμών του καθηγητή Υπουργού Παιδείας και των "εγχώριων" υποστηρικτών του, το τοπίο παραμένει θολό, η ατμόσφαιρα εξίσου ηλεκτρισμένη και το μόνο που ζει ημέρες λαμπρές είναι η παραφιλολογία, η παρερμηνεία και οι βολικές αναγνώσεις...

Είναι αμαρτία η αλλαγή φύλου;

Πρωτοπρεσβύτερος  Δημήτριος Θεοφίλου M.D,  Student Ph.D  Ε.Κ.Π.Α.

 

Τα βήματα υπήρξαν αργά αλλά σταθερά, τα σκαλοπάτια κατηφορικά, το φως θάμπωνε όπως μετά το ηλιοβασίλεμα, δίνοντας τη θέση του στο σκοτάδι, στην αρχή αχνό και όσο περνάει η ώρα πιο πηχτό και αδιαπέραστο. Αυτή είναι η πορεία της σύγχρονης «απελευθερωμένης» κοινωνίας, από τα δεσμά των «πρέπει», των «παραδόσεων» (οικογενειακών, εθνικών, θρησκευτικών, πολιτισμικών), των κωδίκων δεοντολογίας και του θεσμικού εκείνου πλαισίου, που εξασφάλιζε τόσους αιώνες τη  συνέχειά της. Μια νέα πορεία, απότοκο της νέας εποχής,  με μόνο μπούσουλα τα δικαιώματα και τα «θέλω» του κάθε αλαζονικού και αμετροεπούς εγώ.