Log in
updated 12:59 PM EET, Feb 22, 2018

Το αντίδοτο στον αλυτρωτισμό, σίγουρα δεν είναι ο εθνομηδενισμός

Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Θεοφίλου M.DStudent Ph.D Ε.Κ.Π.Α

 

  Στη συγκεκριμένη «γειτονιά» που βρίσκεται η χώρα μας, πάντα υπήρχαν εθνοτικά ζητήματα και εδαφικές – γεωγραφικές διεκδικήσεις, με αλυτρωτικό ιδεολογικό υπόβαθρο ιδιαίτερα  μετά την κατάρρευση της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τον 19ο αιώνα.  Άλλωστε δεν υπήρξε προϊόν τυχαιότητας, οι δύο πόλεμοι που βασάνισαν την βαλκανική χερσόνησο κατά την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα.

  Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος έληξε με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου (1913) που συνομολογήθηκε μεταξύ των νικητών συμμάχων, (Ελλάδας-Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου και Σερβίας) αφενός και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου1. Τα βαλκάνια όμως δεν ησύχασαν έτσι ακολούθησε ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος, ο οποίος τελείωσε με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913), η οποία αποτελεί την συνθήκη ειρήνης που συνομολογήθηκε στις 28 Ιουλίου (π.ημερ) / 10 Αυγούστου (ν.ημ.) του 1913 στο Βουκουρέστι, εξ ου και η ονομασία της, μεταξύ των Βασιλείων της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, και του Μαυροβουνίου αφενός και της Βουλγαρίας αφετέρου. Με τη συνθήκη αυτή δόθηκε τέλος στο Β' Βαλκανικό Πόλεμο ακριβώς μετά την ήττα της Βουλγαρίας2.

Η εκκλησιαστική πτυχή στο «Μακεδονικό ζήτημα»

*  Ολη η ιστορική αλήθεια για τις πολιτικές σκοπιμότητες που οδήγησαν προ 50ετίας στην ίδρυση της λεγομένης «Μακεδονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας»  και οι  λόγοι για τους οποίους η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά να απαλειφθεί ο όρος «Μακεδονία» και τα παράγωγά του από την ονομασία της Εκκλησίας των Σκοπίων.

 

Του Χάρη Ανδρεόπουλου*

 

ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Χρήστος Καρβέλης-Δάσκαλος

Άμφισσα  Νοέμβρ. 2017

  Δε χρειάζεται μεγάλη προσοχή να συμπεράνουμε, παρατηρώντας γύρο μας, ότι ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει τέλεια δημιουργήματα (τέλεια συγκοινωνιακά μέσα, τέλεια επικοινωνιακά μέσα, τέλεια οικοδομήματα, τέλεια έπιπλα, τέλεια παιδικά παιγνίδια, τέλειες ηλεκτρικές συσκευές, τέλεια μουσική, τέλεια κινηματογραφικά έργα, τέλεια, τέλεια….) ενώ δεν κατάφερε ακόμη να δημιουργήσει τέλειο άνθρωπο.       

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

Και 8.845 θέσεις εργασίας σε Δήμους ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ για να πάρουν προσωπικό αλλά και ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ στον σχεδιασμό των δύο υπουργείων (Εσωτερικών και Οικονομίας – Ανάπτυξης) για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λέλα Μπακολουκά: Οι Δελφοί απαιτούν τη λειτουργία του Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου όλες τις ημέρες της εβδομάδας!

Τι εννοούμε με τη λέξη “πολιτισμό”. Υπάρχουν “ανώτεροι” και “κατώτεροι” πολιτισμοί; Διαπιστώνουμε ότι στην Αττική π.χ. και σε Μουσεία και Χώρους μικρότερης επισκεψιμότητας των Δελφών λειτουργούν κανονικά όλα τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι μικροί και μεγάλοι.

Κλιμάκωση εντυπώσεων ή ουσίας;

Λίγες ώρες μετά την κινητοποίηση μαθητών, γονέων, καθηγητών, αλλά και της τοπικής μας κοινωνίας, από τον τραγέλαφο αποφάσεων και χειρισμών του καθηγητή Υπουργού Παιδείας και των "εγχώριων" υποστηρικτών του, το τοπίο παραμένει θολό, η ατμόσφαιρα εξίσου ηλεκτρισμένη και το μόνο που ζει ημέρες λαμπρές είναι η παραφιλολογία, η παρερμηνεία και οι βολικές αναγνώσεις...

Είναι αμαρτία η αλλαγή φύλου;

Πρωτοπρεσβύτερος  Δημήτριος Θεοφίλου M.D,  Student Ph.D  Ε.Κ.Π.Α.

 

Τα βήματα υπήρξαν αργά αλλά σταθερά, τα σκαλοπάτια κατηφορικά, το φως θάμπωνε όπως μετά το ηλιοβασίλεμα, δίνοντας τη θέση του στο σκοτάδι, στην αρχή αχνό και όσο περνάει η ώρα πιο πηχτό και αδιαπέραστο. Αυτή είναι η πορεία της σύγχρονης «απελευθερωμένης» κοινωνίας, από τα δεσμά των «πρέπει», των «παραδόσεων» (οικογενειακών, εθνικών, θρησκευτικών, πολιτισμικών), των κωδίκων δεοντολογίας και του θεσμικού εκείνου πλαισίου, που εξασφάλιζε τόσους αιώνες τη  συνέχειά της. Μια νέα πορεία, απότοκο της νέας εποχής,  με μόνο μπούσουλα τα δικαιώματα και τα «θέλω» του κάθε αλαζονικού και αμετροεπούς εγώ.

Ο Σάββας Γιαννοσπύρος για την σιωπή γύρω από τις εξελίξεις στο ΤΕΙ Άμφισσας

«Τα όσα συμβαίνουν τελευταία με το τμήμα του ΤΕΙ Άμφισσας μοιάζουν με κακόγουστη φάρσα, καθώς έχει περιέλθει στη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή του, ενώ άπαντες οι τοπικοί φορείς είναι ενημερωμένοι, χωρίς όμως να θεωρούν υποχρέωσή τους να ενημερώσουν.»