Log in
updated 8:44 AM EEST, May 21, 2018

Εγκαίνια της έκθεσης του Iταλού εικαστικού καλλιτέχνη Alfredo Romano στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου ώρα 19.00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου στους Δελφούς θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης του  Iταλού εικαστικού καλλιτέχνη Alfredo Romano με τίτλο ‘’Angelis suis mandavit de te.’’

Ο Alfredo Romano γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας όπου ζει και εργάζεται. Από το 1985 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη χώρα του την Ιταλία, αλλά και διεθνώς. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία και Συλλογές της Ευρώπης, Αμερικής αλλά και Αραβικής Χερσονήσου.

‘Το έργο του Alfredo Romano ήταν στο νου μου πάντα σα μια κρυφή γωνιά όπου βίωναν με τρόπο προσωπικό η μνήμη και η ευαισθησία όπως μας δίδαξαν μια σειρά από σημαντικούς σύγχρονους Ιταλούς καλλιτέχνες από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι σήμερα. Μια γωνιά όπου η μελαγχολία περνούσε μια σαν τον άνεμο, μια σαν τραγούδι. Μια ιδιαιτερότητα που έκανε το έργο του να ξεχωρίζει στις στροφές της μορφής έτσι όπως  κατασταλάζει μέσα του μια ελεγειακή ποιητική και μουσική διάσταση.   Ξένο σε κάθε μνημειακότητα, το έργο του Alfredo Romano λειτουργεί σαν σιωπές ή σαν ήχοι που χωρίζουν ρυθμικά το χώρο, παρ’ όλη τη συχνά εκτενή διάσταση που μπορεί να καταλαμβάνει χωρίς ποτέ να τον αφορά το μέγεθος του μνημείου, αλλά μάλλον η επαναληπτικότητα της μνήμης, η αναπαραγωγή της ανάμνησης, τα μυστικά της μνημοτεχνικής. Όσο κι αν είναι γεννημένος σε μια γενιά που ακολουθεί ιστορικά τους καλλιτέχνες της arte povera,  δεν εμφανίζει κανένα σημάδι επιγόνου στο έργο του. Αντίθετα, γνωρίζει καλά και αγγίζει συχνά με μεγάλο σεβασμό και διακριτικότητα το εικαστικό λεξιλόγιο αυτό, προκειμένου να εκφράσει μια τελείως διαφορετική ευαισθησία’ γράφει για τον Alfredo Romano ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ιστορικός της Τέχνης.

Για το έργο του έχουν γράψει σημαντικοί ιστορικοί τέχνης όπως οι Achille Bonito Oliva, Francesco Gallo, Giovanni Iovane, Enzo Fiametta κ.ά.

 

Η έκθεση φιλοξενήθηκε το φθινόπωρο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο  Αθηνών και στην συνέχεια ‘επέστρεψε’ στους Δελφούς. Επέστρεψε, γιατί ο Alfredo Romano το 1994 συμμετείχε στη Διεθνή ‘Εκθεση Γλυπτικής που οργάνωσε το Κέντρο και δημιούργησε in situ το έργο ‘ΒΩΜΟΣ’, εγκατάσταση που αποτελείται από σίδηρο, μάρμαρο και δέρμα. Το έργο βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου στους Δελφούς μαζί με πολλά άλλα γλυπτά ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που κοσμούν το Πάρκο Γλυπτικής.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την συνεργασία

του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και της Galleria Giorgio Persano-Torino.

Προσθήκη νέου σχολίου

Προσοχή: Τα σχόλια ελέγχονται από διαχειριστή πριν δημοσιευτούν, με εξαίρεση τα σχόλια των εγγεγραμένων χρηστών, τα οποία δημοσιεύονται αυτόματα με ευθύνη του σχολιαστή-μέλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους χρήσης. Μηνύματα που δεν συμμορφώνονται με τους όρους δεν δημοσιεύονται ή/και αποσύρονται. Η συμμετοχή στον σχολιασμό θεμάτων σημαίνει την αποδοχή των κανόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας. Υβριστικά ή/και απειλητικά μηνύματα μπορεί να επιφέρουν τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση