Log in
updated 4:22 PM EEST, Apr 23, 2018

Κριτική του βιβλίου του Ευθυμίου Ταλάντη "Αντώνιος Δρίβας" από τη Βασιλεία Γιασιράνη-Κυρίτση

 

Ευθυμίου Ταλάντη

«Αντώνιος Δρίβας 1931-2002

Ο εθελοντής στον πόλεμο της Κορέας». Άμφισσα 2017

Ο Ευθύμιος Ταλάντης γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1960,  σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργάζεται στον ΟΤΕ Άμφισσας. Πέρα όμως από τη δουλειά του, νοσταλγός του παρελθόντος ασχολήθηκε με την τοπική ιστορία, τη λαογραφία και το μυθιστόρημα. Έργα του διακρίθηκαν σε πανελληνίους διαγωνισμούς λογοτεχνικών ενώσεων. Ένα ακόμη δείγμα γραφής του Αμφισσώτη συγγραφέα είναι ο Αντώνιος Δρίβας και αφορμή στάθηκε η έρευνα για τη συμμετοχή του στο συνέδριο της Φιλαρχαίου Εταιρίας του Αλμυρού. Αναμοχλεύοντας το χτες, θυμήθηκε ένα παλικάρι, έναν Έλληνα ήρωα που η δράση του είχε περάσει τα σύνορα, που είχε πάρει μέρος στον πολύβουο και αιματηρό πόλεμο της Κορέας ως εθελοντής, τον Αντώνιο Δρίβα. Γιος του Νικολάου Δρίβα και της Αικατερίνης Μήταλα από τη Σεγδίτσα, ύψωσε το ανάστημά του και τόλμησε με άλλους κοντοχωριανούς της περιοχής να ξενιτευτεί και να υπηρετήσει ως εθελοντής σε μακρινά χώματα, σε άλλη γη με άλλη νοοτροπία, ριψοκινδυνεύοντας τη ζωή του ως μισθοφόρος στον πόλεμο της Κορέας.

“ Οι αρχοντοχωριάτες και ο Γκαβόγιαννος”

Την Κυριακή της Αποκριάς οι Δελφοί τιμούν την αρχαία και νεώτερη λαϊκή τους παράδοση με ένα δρώμενο που περικλείει στοιχεία των διονυσιακών γιορτών, της τοπικής λαογραφίας και επίσης της τοπικής κοινωνικής εξέλιξης..

 

Το 1890 οι κάτοικοι του Καστριού βίωσαν ένα σοκ με την απομάκρυνσή τους απο τις πατρογονικές εστίες ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η μεγάλη ανασκαφή. Το σοκ συνεχίστηκε στα αμέσως επόμενα χρόνια όταν η καθημερινότητά τους διαταρασσόταν συνεχώς από το πλήθος επισκεπτών που άρχισε να συρρέει για να θαυμάσει τα αρχαία ευρήματα. Πράγμα που τους υποχρέωσε να στραφούν σε νέες επαγγελματικές ασχολίες και από μια φτωχή κοινωνία αγροτών και κτηνοτρόφων να εξελιχθούν σταδιακά σε μια κοινωνία με έμφαση στην τουριστική επιχειρηματικότητα με όλες τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που έφερε μαζί της η γρήγορη μετάλλαξη.

Η "Νύχτα των Στοιχειών" αναβιώνει...

       

Από το 1995 στην Άμφισσα όπως κάθε χρόνο, τις τελευταίες μέρες της Αποκριάς γίνεται η αναπαράσταση της «Νύχτας των Στοιχειών». Αναβιώνoυμε  τον μύθο του ταμπάκη Κωσταντή ο οποίος στοίχειωσε στα ταμπάκικα κοντά  στην πηγή της  Χάρμαινας όταν η αγαπημένη του Λενιώ έπεσε  νεκρή από ένα φοβερό κεραυνό.…

         Πρόκειται επί της ουσίας για την κορύφωση ενός διήμερου εκδηλώσεων που ξεκινά την Παρασκευή το βράδυ στη Χάρμαινα με μουσική, φαγητό, ποτό, κέφι και χορό, τις πρώτες μεταμφιέσεις και το ξύπνημα του Κωνσταντή… και κορυφώνεται την άλλη μέρα Σάββατο το βράδυ όταν ως θρυλικό στοιχειό της Χάρμαινας πια και προστάτης των ταμπάκηδων κατά την παράδοση, κατεβαίνει από τα γραφικά σκαλάκια του Αϊ Νικόλα για να αναμετρηθεί μέχρι έσχατων με τα στοιχειά άλλων πηγών, της Τέχολης και του Γκυριζιού, συνοδευόμενο από εκατοντάδες αλλόκοτα πλάσματα, αράπηδες, νεράιδες, ξυλένιους, αχυρένιους, ντεβέτσκες και μποτσνάκδες που ξεχύνονται στα δρομάκια της πόλης για ένα γλέντι μέχρι πρωίας.     

Έκδοση βιβλίου του Κατσανάκη Παναγιώτη - COMICoΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1909 – 1949» από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ

Κυκλοφόρησε σε όλα τα βιβλιοπωλεία το νέο βιβλίο – κόμικ του συντοπίτη μας Παναγιώτη Κατσανάκη (με καταγωγή από το Σερνικάκι) με τίτλο : "COMICoΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  1909 – 1949"  από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

Η παρουσίασή του έγινε στις 8/12/17 στο χώρο των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ με τη συμμετοχή του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου, του διδάκτορα ιστορίας  Ηλία Στουραϊτη και της φιλολόγου Μαρίας Χατζηχριστοδούλου.

Εγκαίνια της έκθεσης του Iταλού εικαστικού καλλιτέχνη Alfredo Romano στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου ώρα 19.00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου στους Δελφούς θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης του  Iταλού εικαστικού καλλιτέχνη Alfredo Romano με τίτλο ‘’Angelis suis mandavit de te.’’

Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974

Παρουσιάσθηκε στην Αθήνα, σε εκδήλωση της εφημερίδας «Χριστιανική», το βιβλίο του θεολόγου καθηγητή του Γυμνασίου Γαλαξιδίου Χάρη Ανδρεόπουλου  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίκεντρο»

Ο "θίασος " του Θοδωρή Οικονομίδη στο Λιδωρίκι

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημ. Σχολείου Λιδωρικίου σας καλεί στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Δημαρχείου στο Λιδωρίκι για δυο μοναδικές θεατρικές παραστάσεις με τον θίασο <<Εν χορώ>> του Θ. Οικονομίδη.

“Postcards from home” - Χειμερινά εργαστήρια στον καλλιτεχνικό σταθμό της ΑΣΚΤ στους Δελφούς

To Asfa Photo Courses σε συνεργασία με το Photometria International Photography Festival «κάνει σπίτι του» για δύο βδομάδες, από τις 26 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 και από τις 2 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2018, τον καλλιτεχνικό σταθμό της ΑΣΚΤ στους Δελφούς με δύο χειμερινά εργαστήρια Postcards from home και εισηγήτριες την Λία Ναλμπαντίδου, την Εύα Βουτσάκη & την Φωτεινή Παπαχατζή.