Log in
updated 7:21 AM EEST, Apr 27, 2018

Η ΕΥΔΑΠ δεν κάνει πίσω για το χρέος του δήμου Δελφών - Η πολιτική λύση και ο κίνδυνος που παραμονεύει

Περίπου 3,7 εκατομμύρια ευρώ χρωστά ο δήμος Δελφών στην ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τις αξιώσεις της εταιρείας, σε μία από τις πλέον σοβαρές υποθέσεις που θα μας απασχολήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Κρατάει χρόνια βέβαια αυτή «κολόνια», που λέει ο λαός, όμως το γεγονός της όχλησης του δήμου από την ΕΥΔΑΠ, σε πρώτη φάση, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιό της, δείχνουν πως πρόκειται για χρήματα τα οποία θα διεκδικηθούν, εκτός κι αν προκύψει η «πολιτική λύση» που ζητά ο δήμος, αλλά που σήμερα το πώς αυτή θα επιτευχθεί ουδείς το γνωρίζει.

Όπως είχαμε αναφέρει και την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ, το θέμα το χρέους του δήμου θα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης στο επόμενο ΔΣ της εταιρείας. Αυτό πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, παρουσία του κ. Κωστοπαναγιώτου, του δημάρχου Δελφών Αθανάσιου Παναγιωτόπουλου, αλλά και του δικηγόρου που ο δήμος έχει ορίσει για την υπόθεση.

Η ΕΥΔΑΠ θέλει τα λεφτά της
Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τα όσα ειπώθηκαν για το θέμα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το δήμο, καθώς τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ, το ποσό έχει φτάσει εκεί με τις προσαυξήσεις, είναι απαιτητά από την ΕΥΔΑΠ, επιτρέποντας στο δήμο να κάνει για την αποπληρωμή τους μόνο έναν διακανονισμό. Η περίπτωση της διαγραφής του χρέους ούτε καν μπαίνει στο τραπέζι για το συγκεκριμένο τμήμα της εταιρείας, καθώς ο δικός του ρόλος ξεκινά και σταματά στην είσπραξη των οφειλόμενων. Κι αυτή τη στιγμή, καλώς ή κακώς, ο δήμος φαίνεται να χρωστά αυτά τα χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες η διεκδίκηση πολιτικής λύσης που αναζητά, αν και δεν είναι θέμα της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ, όταν έπεσε στο τραπέζι του ΔΣ ως ενδεχόμενο δεν έγινε δεκτή με τον καλύτερο τρόπο, αφού το σχόλιο που έγινε έλεγε πως «δεν τίθεται πολιτικό θέμα, αλλά θέμα κακοδιαχείρισης». Με λίγα λόγια αυτό που εννοούν οι άνθρωποι της εταιρείας είναι πως για χρόνια ο δήμος παίρνει νερό, το διοχετεύει προς τους πολίτες του και στη συνέχεια εισπράττει από αυτό… άρα γιατί να μην πληρώσει.

Ο δήμος δεν πληρώνει και θέλει πολιτική λύση
Στη συνάντηση ο δήμαρχος ανέπτυξε τη λογική του δήμου, μία λογική που ακολουθείται εδώ και χρόνια, και η οποία λέει ότι δεν δέχεται την πληρωμή του αδιύλιστου νερού. Αν και σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο ίδιος ο δήμαρχος αναγνώρισε πως το αίτημα πάσχει νομικά, παρ’ όλα ταύτα τόσο ο ίδιος όσο και οι περισσότερες παρατάξεις συμφωνούν με τη συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης, χωρίς όμως για την ώρα να μπορεί να «δεθεί» και με άλλο τρόπο. Γι’ αυτό άλλωστε η υπόθεση έχει περάσει και στα χέρια δικηγόρου που θα ψάξει να βρει όλα τα διαθέσιμα όπλα για την υπεράσπιση του αιτήματος. Εξετάζοντας βέβαια το θέμα κανείς, μακριά από επιθυμίες και πολιτικές απόψεις, φαντάζει αρκετά δύσκολο μία εταιρεία όπως η ΕΥΔΑΠ να πει «σβήνω αυτό το χρέος». Δεν το έκανε άλλωστε ούτε κατά το παρελθόν, καθώς τα χρήματα που αξίωνε έως το 2012 τα πήρε μέσω της πληρωμής από το κράτος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο ρόλος του βουλευτή
Στο κεφάλαιο πολιτική λύση, στο οποίο αναμένεται να εστιάσει ο δήμος Δελφών το επόμενο χρονικό διάστημα, ρόλο θα διαδραματίσει και ο βουλευτής, ο οποίος όμως μας είπε στο σύντομο σχόλιό του θα επιδιώξει συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος υπουργός. Για το εάν κατά την άποψή του αυτό μπορεί να έχει ευτυχή κατάληξη ο κ. Κωστοπαναγιώτου δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, επιφυλασσόμενος για περισσότερα όταν θα γίνει η συνάντηση. Αυτό όμως που μας είπε, και το οποίο δείχνει πως το θέμα έως σήμερα δεν έχει τύχει των καλύτερων χειρισμών, είναι πως ο ίδιος δεν το πληροφορήθηκε από το δήμο, όπως και θα έπρεπε, αλλά από άλλη πηγή, εξού και η δική του πρωτοβουλία να συναντήσει μόνος πριν από δύο εβδομάδες τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ.

Έως και δέσμευση λογαριασμών του δήμου
Συμπερασματικά θα πρέπει να πούμε πως ο δήμος Δελφών για την ώρα εργάζεται μέσω του δικηγόρου του για την πιθανή θωράκιση του αιτήματός του νομικά, ενώ παράλληλα θα ρίξει το βάρος και στη διάσταση της πολιτικής λύσης, όσο κι αν αυτή σήμερα παραμένει «θολή». Η πρώτη διάσταση άλλωστε θα είναι λογικά και το πρώτο του οχηρό στην περίπτωση που η ΕΥΔΑΠ κάνει το επόμενό της βήμα για την είσπραξη των χρημάτων, καθώς η πρώτη της κίνηση αποτελούσε απλώς μία όχληση για το χρέος. Για το ποια μπορεί να είναι η συνέχεια πολλά μπορεί να υποθέσουμε, μέχρι και το πλέον αρνητικό σενάριο, δηλαδή τη δέσμευση λογαριασμών του δήμου, εάν πριν δεν έχει βρεθεί λύση. Σενάριο βέβαια που στο δήμο δεν θέλουν καν να το σκέφτονται αυτή τη στιγμή, γιατί θα προκαλέσει ντόμινο συνεπειών, το μέγεθος των οποίων για την ώρα είναι ανυπολόγιστο.

πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς

>>> Θυμηθείτε την σχετική ανάρτηση του AmfissaPress (11 Αυγούστου 2017) και δείτε το έγγραφο της ΕΥΔΑΠ

>>> Πάνω από 3.000.000 ευρώ χρωστάει ο Δήμος Δελφών στην ΕΥΔΑΠ!

Προσθήκη νέου σχολίου

Προσοχή: Τα σχόλια ελέγχονται από διαχειριστή πριν δημοσιευτούν, με εξαίρεση τα σχόλια των εγγεγραμένων χρηστών, τα οποία δημοσιεύονται αυτόματα με ευθύνη του σχολιαστή-μέλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους χρήσης. Μηνύματα που δεν συμμορφώνονται με τους όρους δεν δημοσιεύονται ή/και αποσύρονται. Η συμμετοχή στον σχολιασμό θεμάτων σημαίνει την αποδοχή των κανόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας. Υβριστικά ή/και απειλητικά μηνύματα μπορεί να επιφέρουν τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση