Log in
updated 12:59 PM EET, Feb 22, 2018

ΔΙΑΚΕΙΑ 2017: Κάτι έφταιξε και δεν πήγαν καλά!

Εδώ και 20 χρόνια η Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου ξεκίνησε, και στη συνέχεια ο Δήμος Καλλιέων και ο Δήμος Δελφών υποστήριξαν και χρηματοδοτούν τα ΔΙΑΚΕΙΑ, μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον ήρωα Αθανάσιο Διάκο , που γίνεται στη γενέτειρα του στο χωριό Αθανάσιος Διάκος(τέως Άνω Μουσουνίτσα)

Εφέτος η προετοιμασία έγινε , οι προσκλήσεις στάλθηκαν , οι καλεσμένοι και οι αρχές του Νομού (Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης , πρώην Βουλευτής , στρατιωτικές και αυτοδιοικητικές αρχές ) τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, η δέηση και η κατάθεση στεφάνων στη προτομή του ήρωα έγινε κανονικά , ο Δήμαρχός μας τίμησε τον ήρωα με ένα πηγαίο από στήθους εμπνευσμένο λόγο που εκφώνησε, αλλά γιορτή παραδοσιακή , συλλογική ,όπως χαιρόμαστε κάθε χρόνο , δεν έγινε. Μόνο το χορευτικό της Άμφισσας έστω και με ήχους cd έδωσε χρώματα γιορτής.

Κάτι έφταιξε που τα κλαρίνα δεν έπαιξαν, η πλατεία ήταν μισοάδεια από κόσμο, αφού πολλοί αποσύρθηκαν στα πέριξ της πλατείας ,και οι χοροί δεν κράτησαν ... Ψύχραιμα θα αναλύσουμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν αφού η Αδελφότητα καμαρώνει γιατί στα 83 χρόνια ύπαρξής της είναι πάντα ενωτική και συμφιλιώνει τους χωριανούς σε γιορτές και συλλογικές δράσεις.

Η Αδελφότητα πληροφορήθηκε στις 23 Ιουλίου δηλαδή 5 ημέρες πριν την εκδήλωση ότι τα ΔΙΑΚΕΙΑ φέτος θα γίνονταν στη πλατεία με 150 καθίσματα (αν εξαιρέσουμε 50 καλεσμένους και άτομα χορευτικού έμειναν περίπου 100 καθίσματα !!)

Δηλαδή οι περισσότεροι από τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας δεν είχαν το "δικαίωμα" να γιορτάσουν στη ΔΙΚΗ τους ΠΛΑΤΕΙΑ !!

Ο λόγος ήταν ότι από σοβαρά λάθη της Δημοτικής αρχής και από αλληλοκαταγγελίες των καταστημάτων της πλατείας, η Αστυνομία "απέσυρε" τα "παράνομα" τραπεζοκαθίσματα .

Για να εξηγήσουμε τα πράγματα και να αναληφθούν ευθύνες:

Με δυο αποφάσεις της που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια (στις 12 Ιουνίου και στις 23 Ιουνίου ) η Αντιδήμαρχος κ. Ανδρεοπούλου , παραχώρησε στα καταστήματα (σύμφωνα με το νόμο ) 225 τ.μ πλατείας , περίπου 150 θέσεις. Για τους υπόλοιπους χώρους και θέσεις θα γινόταν δημοπρασία από το Δήμο στις 8 Αυγούστου!!!!! Δηλαδή όλα τα άλλα τραπεζοκαθίσματα (πλην των 150 ) θα ήταν "παράνομα" την μέρα των ΔΙΑΚΕΙΩΝ αλλά και τη μέρα του πανηγυριού της Σωτήρος. Χρειαζόταν όμως μια καταγγελία για να αποσυρθούν. Και όντως η καταγγελία ήρθε στις 26 Ιουνίου με αναφορά ενδιαφερόμενου στο Δήμο Δελφών. Και ο Δήμος Δελφών (η υπεύθυνη Αντιδήμαρχος) αφού την κράτησε για 15 ημέρες την προώθησε στην Αστυνομία στις 10 Ιουλίου για να ελέγξει την "παρανομία" των τραπεζοκαθισμάτων την οποία παρανομία φυσικά η ίδια παρέτεινε ορίζοντας δημοπρασία(8 Αυγούστου!) ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ !!!! Και εν γνώσει της υποβαθμίζεται η γιορτή, που μαζί συνδιοργανώναμε, σε μια συγκέντρωση 100-150 ατόμων, και χωρίς να ειδοποιήσει την Αδελφότητα εγκαίρως. Δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να σώσει τη γιορτή μας;;

Προχωράμε όμως μπροστά. Δεν πτοούμεθα , γιατί τα ΔΙΑΚΕΙΑ έχουν καθιερωθεί ως μία από τις πλέον σημαντικές επετειακές γιορτές του Δήμου μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς ,στο Δήμο Δελφών. Ζητάμε όμως τη προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου μας κ. Παναγιωτόπουλου ώστε η γιορτή τιμής στη θυσία του Διάκου ( θεμέλιο λίθο της Ελληνικής Επανάστασης , όπως απεκάλεσε στον λόγο του ) να τύχει της προσοχής του. Η Κυριακή των ΔΙΑΚΕΙΩΝ να είναι μια ξεχωριστή καθολική συγκέντρωση χωριανών και φίλων χωρίς περιορισμούς. Να βάλει (προσωπικά ο κ. Δήμαρχος ) ισότιμους , εφαρμοστέους κανόνες , στη λειτουργία της πλατείας μας και να μην επιτρέψει παραγοντισμούς και αποκλεισμούς. Με καινούργιο τοπογραφικό (το υφιστάμενο δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα ) να προσεχθεί ιδιαίτερα η αισθητική του χώρου, με αυστηρό καθορισμό του ποσοστού της πλατείας που παραχωρείται στα καταστήματα , και ευδιάκριτους διαδρόμους μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, για να μπορεί ο κόσμος ελεύθερα να κινείται στη ΔΙΚΗ του πλατεία.

Η πλατεία του Διάκου στην κυριολεξία να αποδοθεί σε αυτούς που τους ανήκει: Στους χωριανούς, στους φίλους και επισκέπτες του όμορφου χωριού μας.

Μαρία Μαστροκωστοπούλου

Πρόεδρος "Αδελφότητας Αθανασίου Διακου"

Σχόλια  

+7 #1 ξαδερφος διακου 07-08-2017 18:04
ειναι γνωστο εδω και χρονια πως στο κατα τα αλλα πανεμορφο χωριο σας 5 νοματαιοι τσακωνονται μονιμα και τα κανουν ολα ρημαδιο!
ειστε ο ορισμος της παροιμιας ΄΄κακο χωριο τα λιγα σπιτια΄΄ και δυστυχως κανετε τα παντα για να παραμεινετε ετσι!
λυπαμαι για την καταντια του χωριου σας που κατα τα αλλα ειναι μεσα στα 5-10 ομορφοτερα της φωκιδας!
-2 #2 Alekos 07-08-2017 23:13
Συγγνώμη για την παρέμβαση αλλά το κείμενο της αγαπητής προέδρου χωλαίνει σε πολλά σημεία και είναι κρίμα, γιατί ενώ "θέλει" να έχει ένα ενωτικό χαρακτήρα στις λεπτομέρειες κρύβονται ερωτήματα που κάθε άλλο πάρα αλτρουιστικά είναι. Και για αυτό το λόγο θα ήθελα να θέσω τα παρακάτω ερωτήματα: 1ον) Η αδελφότητα μετά την απόφαση για την ύπαρξη των 150 καθισμάτων συνέχισε τις προσπάθειές της για την σωστή οργάνωση των Διακειων? 2ον) Το παράνομα γιατί μπαίνει μέσα σε "" αφού τόσα χρόνια τα τραπεζοκαθίσματα που απέσυρε η αστυνομία ήταν όντως παράνομα και πρόστιμο έχει επιβληθεί στον καταστηματάρχη που τόσο καιρο δεν πλήρωνε τις υποχρεώσεις του 3ον) Γιατί κατηγορείτε η αντιδήμαρχος ενώ θα έπρεπε να επαινείτε που έκανε το νόμιμο και τήρησε τον νόμο? Αυτά τα έσοδα που τόσο καιρό δεν εισπράττονταν, στον Δήμο και κατεπέκταση στις ανάγκες του χωριού δεν θα πάνε? 4ον) Γιατί αποκρύπτεται το κατάστημα του οποίου αποσύρθηκαν τα τραπεζοκαθίσματα? Μήπως επειδή "τυχαια" έχει το ίδιο επώνυμο με το δικό σας? Για να ανακεφαλαιώσω είναι κρίμα να γράφετε για σπουδαίες εόρτές, για τιμές στον ήρωα του χωριού, αλλά καταβάθως όλα να γίνονται για τα χρήματα και για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι. Τουλάχιστον αυτό ειναι το συμπέρασμά μου από αυτά που διαβάζω και από το κλίμα που υπάρχει στο χωριό, σε αυτούς τουλάχιστον που δεν είναι ενταγμένοι στα στρατόπεδα του ενός ή του άλλου σας και τους αρέσει απλά να περνάνε λίγο χρόνο κατω απο τα πλατάνια...
+7 #3 Φίλος του Διακου 08-08-2017 15:19
Αγαπητέ Αλεκο συμφωνώ ότι κρύβονται ερωτήματα στις λεπτομέρειες . Το timing της Αντιδημάρχου τα αποκαλύπτει όλα. Δεν την ενδιέφερε η επιτυχία των Διακείων . Τι να κάνει η Αδελφότητα σε 5 μέρες. Αν ενημέρωνε ένα μήνα πριν (τέλος Ιουνίου ) όπως γνώριζε, η Αδελφότητα είχε το νόμιμο δικαίωμα να διοργανώσει σε ΟΛΗ τη πλατεία τη γιορτή της. Μέχρι catering θα
έφερνε και θ άφηνε από έξω τα μαγαζιά!!!
Αλλά η κ. Αντιδήμαρχος σιγά που την ένοιαξε ....
Η "Σπηλιά της Στρώμης" να γιορτάζεται και να χρηματοδοτείται από το Δήμο, και σιγά τις άλλες επετείους του Δήμου!!! ( Μήπως πήρε περισσότερα χρήματα η "Σπηλιά" από τα Διάκεια;;;)
Γιαυτό όπως η Πρόεδρος ζήτησε από το Δήμαρχο να αναλάβει εκείνος και να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στους μαγαζάτορες της πλατείας του Διακου. Η κ. Αντιδήμαρχος ας καθίσει στο πλάι !Δεν μας ενδιαφέρει ποιος φταίει ποιος κάνει μηνύσεις ποιος έχει περισσότερη δουλειά.
Η πλατεία μας να είναι ελεύθερη στους επισκέπτες και χωριανούς ,και να γιορτάζονται τα Διάκεια όπως πρέπει.
-4 #4 ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 08-08-2017 16:40
ΑΠΟΡΙΑ : Ο ALEKOS ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ? ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΤΙ? ΚΡΥΒΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΙ?
ΣΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ. Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΕΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΓΩΝΤΑΣ ΤΗΣ ΝΑ ΤΗΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ: ΜΗΝ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΔΙΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ.
ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ. ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΣΕΙΡΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ. ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΚΥΡ ΑΛΕΚΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΟΦΕΙΛΗ Ή ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΟΥ? Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ. ΑΡΑ ΚΑΚΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ""ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ"" ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017 ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ. ΑΡΑ ΜΗΠΩΣ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΜΕΡΩΤΟΣ Ή ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΟΥ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ. ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟ. ΑΝ ΤΗΡΟΥΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΟΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΕΤΣΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ.
ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: 30 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΣΤΑ ΔΙΑΚΕΙΑ ΚΑΙ 15 ΑΤΟΜΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 45 ΑΤΟΜΑ. ΔΑΠΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΩΝ 45 ΑΤΟΜΩΝ 1200 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ. ΣΟΥ ΕΠΙΒΑΒΙΩΝΩ ΑΛΕΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ.
+10 #5 Roumeliotis 08-08-2017 19:25
Άμα μπορούσε να "σηκωθεί" ο Διάκος, θα έριχνε μίαν... μούντζαν, έτσι όπως κατάντησε η θυσία του.. Άι ωρέ Διάκο, για κοκορέτσια και σπληνάντερα και κοψίδια τσακώνονται σήμερα οι χωριανοί σου, και για αρνιά σουβλισμένα! Κι ας ξέρουν ότι το σούβλισμα ήταν το μαρτύριό σου. Το μαρτύριό σου η χαρά τους κι ο ..παράς τους, αδερφέ!

Προσθήκη νέου σχολίου

Προσοχή: Τα σχόλια ελέγχονται από διαχειριστή πριν δημοσιευτούν, με εξαίρεση τα σχόλια των εγγεγραμένων χρηστών, τα οποία δημοσιεύονται αυτόματα με ευθύνη του σχολιαστή-μέλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους χρήσης. Μηνύματα που δεν συμμορφώνονται με τους όρους δεν δημοσιεύονται ή/και αποσύρονται. Η συμμετοχή στον σχολιασμό θεμάτων σημαίνει την αποδοχή των κανόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας. Υβριστικά ή/και απειλητικά μηνύματα μπορεί να επιφέρουν τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση