Log in
updated 8:44 AM EEST, May 21, 2018

Γεωργία Καπαρέλη-Καπούρου προς Δήμαρχο Δελφών: Με αφορμή μια εκδήλωση…

Ανοικτή Επιστολή

Της Γεωργίας Καπαρέλη – Καπούρου

Τοπικής Συμβούλου Κίρρας

 

12/8/2017

ΠΡΟΣ

τον Δήμαρχο Δελφών

Κ. Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο

 

Με αφορμή μια εκδήλωση…

 

Κύριε Δήμαρχε,

 

Έχοντας όλη την καλή διάθεση να λάβω υπ όψη ότι οι καιροί είναι ου μενετοί,  καταθέτω την έντιμη πρόθεσή μου προκειμένου να αντιληφθώ τον τρόπο που ένας αυτοδιοικητικός ταγός οφείλει και δύναται να αντιμετωπίζει τους δημότες του.

Μπορεί οι ιδέες μου να είναι παρωχημένες ή να μην προκύπτει από την αντίληψή μου η ορθή εικόνα των πραγμάτων.  Για τον λόγο αυτό θα επιθυμούσα πολύ να με διαφωτίσετε για την στάση σας απέναντι στην πόλη της Ιτέας και των περιοχών της.

Προσωπικά κ. Δήμαρχε, θέλω να πιστεύω ότι έχετε τις καλύτερες των προθέσεων αλλά, σημασία έχουν τα γεγονότα.

Και τα γεγονότα δείχνουν ότι τα κονδύλια που διαθέτετε στην Ιτέα (Κίρρα – Τριταία) για πολιτιστικές εκδηλώσεις, στην μεγαλύτερη και πιο ενεργή πόλη του Δήμου Δελφών, είναι τα μικρότερα και δυσανάλογα της προσοχή σας προς άλλες περιοχές. Κι αυτό σ΄ ένα ευρύτερο πεδίο που δείχνει μια στάση κάπως «νωχελική» απέναντι στην αντιμετώπιση των πολλών και χρονιζόντων προβλημάτων της πόλης. Μιας Πόλης που δίνει στον Δήμο Δελφών: πρωταγωνιστική κρουαζιέρα, τουριστικό Λιμένα, μεταλλευτική βιομηχανία, διεθνή διασύνδεση, τουριστικό προϊόν, μεγάλο αναγνωρισμένο θαλάσσιο μέτωπο, την μεγαλύτερη οικιστική πυκνότητα, διεθνείς διοργανώσεις και πολλά άλλα.  Καθώς και την υψηλότερη οικονομική συνεισφορά στην συνένωση του Καλλικράτη.

Υπάρχει κάποια άλλη Δημοτική Ενότητα (δεν αναφέρομαι στους παγκόσμιους Δελφούς, των οποίων άλλωστε αποτελεί διεθνή πύλη εισόδου μέσω του Λιμανιού) που να καθορίζει, να προσφέρει και να τροφοδοτεί με κάτι ανάλογο τον Δήμο Δελφών μέσα στα εδαφικά του όρια; Αυτό εσείς, κύριε Δήμαρχε, το έχετε αντιληφθεί;  Το έχετε έμπρακτα εκτιμήσει;

Έχετε ασχοληθεί με τις υποδομές της περιοχής, τις ελλείψεις, τις ανάγκες, την διαβίωση των κατοίκων, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, την ανάπτυξή της ή στοχεύετε μόνο στις παροχές της;

Σε ό,τι με αφορά, όντας Αμφισσιώτισσα κατά το ήμισυ(από την Μητέρα μου) μα και σύζυγος Αμφισσέα, αισθάνομαι  την ίδια αγωνία και έχω το ίδιο όραμα  για τον τόπο μου ενιαία. Κυρίως σε ό,τι αφορά την Άμφισσα και την Ιτέα.

Ίσως δεν βλέπουν όλοι με τον ίδιο τρόπο την συνύπαρξη των δύο πόλεων. Ίσως υπάρχει αυτή η «κόντρα», η άμιλλα των δύο περιοχών… υπάρχουν οι θερμοκέφαλοι και από τις δύο πλευρές.

Θεσμικά, ωστόσο, εσείς ως Δήμαρχος, έχετε το καθήκον να είστε ο συναινετικός, ο συνδετικός κρίκος, ο εφησυχαστικός καταλύτης μεταξύ των δύο πλευρών, επειδή δεν είστε απλά ένας Αμφισσιώτης!  Είστε επίσης και ο Δήμαρχος Δελφών, συνεπώς και Δήμαρχος της Ιτέας. Και κανείς δεν είναι σε θέση παρά μόνον εσείς να αποδείξει με ακρίβεια τις προθέσεις σας  απέναντι στην Ιτέα. Εκτός ίσως από τις πράξεις σας.

Και οι πράξεις, μας λένε ότι ο Δήμαρχος Δελφών,  διαθέτοντας ελάχιστα χρήματα για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Ιτέας, αντί να ευχαριστεί τους Συλλόγους που κάνουν αυτό που ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει, ξαφνικά ανακάλυψε την παράτυπη διαδικασία της αφισοκόλλησης  με αφορμή  την συναυλία του Αστέρα Ιτέας με τον καλλιτέχνη Μιχάλη Χαντζηγιάννη.  Και δόθηκε εντολή να κατέβουν οι αφίσες που είχαν αναρτηθεί στην Άμφισσα, πυροδοτώντας πολεμική ατμόσφαιρα με -τωρινή -αφορμή  την εκδήλωση της ομάδας.  Λέω τωρινή, γιατί τον χειμώνα ζήσαμε περιστατικά κοινωνικής ποδοσφαιροποίησης,  όπου Συνεργάτης σας και παράγοντας του Φωκικού συμμετείχε σε καταγγελίες κατά της ομάδας της Ιτέας και πυροδοτήθηκαν συγκρούσεις  ολκής… Και ποια μέτρα πήρατε εσείς για όλο αυτό; Δεν έγιναν αντιληπτά, πάντως! 

Με τέτοια δεδομένα, λοιπόν,  θα περίμενε κανείς από τον Δήμαρχό μας να είναι ο πυροσβεστικός καταλύτης και όχι να υποδαυλιστεί και να πυροδοτηθεί το κλίμα μεταξύ των δύο πόλεων με σχίσιμο αφισών, καταστροφή πανό και πολεμοχαρείς αναζωπυρώσεις ένθεν κακείθεν.  Δεν γνωρίζατε τι αποτέλεσμα θα είχε η εντολή σας;

Εάν αυτά τα έπραττε ένας οποιοσδήποτε πολίτης, μικρή σημασία θα είχαν. Αλλά, ο Δήμαρχος;! Ο Πρώτος Πολίτης που ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στους Δημότες του; Εκτός εάν ορκιστήκατε για μερικούς από αυτούς!

Στην περίπτωση που είμαι κατάφωρα άδικη, θα μπορούσατε πολύ εύκολα να περιγράψετε τις ενέργειες με τις οποίες υποστηρίξατε την εκδήλωση που ήταν σημαντική για την πόλη και τους επαγγελματίες της. Φροντίσατε να περιποιηθεί ο χώρος; Να καθαριστεί; Να οργανωθεί; Να ασφαλισθεί; Να διευκολύνετε τον Σύλλογο; Να προωθήσετε την εκδήλωση; Να την διαφημίσετε με τον τρόπο σας; Να συνεργαστείτε με το φιλοξενόν Λιμενικό Ταμείο για τις συνθήκες, ως ο επικεφαλής του Δήμου;…

 

Κύριε Δήμαρχε,

Επιθυμώ διακαώς ως επίσης αυτοδιοικητική και αιρετός συντελεστής να έχω επικεφαλής στην Δημοτική Αρχή του τόπου μου ένα Δήμαρχο που αφ ενός να με εμπνέει, αφ ετέρου να εμπιστεύομαι τις προθέσεις του. Κάποιον που να εκτιμά τους εκλογείς του και να ισονομεύει απέναντί τους. Κάποιον που να αναγνωρίζει την αξία του τόπου και των κατοίκων του και να συμπεριφέρεται αναλόγως της θέσης του.

Και όχι κάποιον που διαρκώς δίνει αφορμές και ενδείξεις ότι είναι «αναποφάσιστος» ακόμη και για την νόμιμη έδρα του Λιμενικού Ταμείου που ο ίδιος! διεκδικεί...

Η εκδήλωση της ομάδας της Ιτέας στην Μαρίνα της πόλης, έδωσε ζωή και μια μικρή πνοή στον τόπο και τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται.

Κάποιοι άνθρωποι θεώρησαν ότι ήταν καθήκον τους να το κάνουν αυτό.

Προσωπικά, κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να σας δω ανάμεσά τους…

Μπορώ;

 

Με εκτίμηση

Γεωργία Καπαρέλη - Καπούρου

 

Σχόλια  

+41 #1 λεβεντοπέρδικα 13-08-2017 08:35
γράφετε για την ιτέα:
"Μιας Πόλης που δίνει στον Δήμο Δελφών: πρωταγωνιστική κρουαζιέρα, τουριστικό Λιμένα, μεταλλευτική βιομηχανία, διεθνή διασύνδεση, τουριστικό προϊόν, μεγάλο αναγνωρισμένο θαλάσσιο μέτωπο, την μεγαλύτερη οικιστική πυκνότητα, διεθνείς διοργανώσεις και πολλά άλλα. Καθώς και την υψηλότερη οικονομική συνεισφορά στην συνένωση του Καλλικράτη."

πρωταγωνιστική κρουαζιέρα:
δεν ξέρω πώς τον εννοείτε τον πρωταγωνισμό εδώ, πάντως το ότι έρχονται κρουαζιερόπλοια δεν οφελεί απολύτως κανέναν, ούτε καν την Ιτέα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όταν αφήνουν τους τουρίστες να κάνουν βόλτα για καμιά ωρίτσα.

τουριστικό λιμένα:
ίδιο με την προηγούμενη περίπτωση με την διαφορά ότι ο καποδιστριακός δήμος ιτέας φρόντισε ώστε και το λιμάνι και η μαρίνα να μην είναι ούτε τουριστικά ούτε να έχουν τις απαραίτητες άδειες και δυνατότητες. τις ανεκμετάλευτες αυτες δυνατότητες τις αναγνωρίζουμε ολοι, αλλά προς το παρόν είναι στην σφαίρα της φαντασίας, δυστυχώς.

μεταλλευτική βιομηχανία:
εδώ έχετε δίκιο. απλα οι ιτιωτες δεν το θελουν αυτό!

διεθνή διασύνδεση:
εδώ γελάνε και οι κότες. αν αναφέρεστε στο λιμάνι, τα είπαμε παραπάνω, οτιδήποτε άλλο είναι κακό ανέκδοτο. διεθνης διασύνδεση σημαίνει ότι ξεκινάω από την ιτέα και με πλοίο, τρένο, αεροπλάνο, διαστημόπλοιο, έχω προορισμό μια χώρα στο εξωτερικό. μπορώ να το κάνω αυτό; δεν μπορώ! άρα μην λέτε μπαρούφες!

τουριστικό προϊόν:
ποιό είναι αλήθεια το τουριστικό προϊον της ιτέας; τα κάστρα; τα μουσεία, τα αξιοθέατα; δεν έχετε τίποτα τέτοιο! ή μήπως εννοείτε τα κατεψυγμένα θαλασσινά στις ταβέρνες και το κακό σέρβις στις καφετέριες; μια παραλιακή βόλτα έχετε και όντως την εκμεταλλεύυστε άριστα. και όσο για τις παραλίες, κάτω του μετρίου είναι για έναν τουρίστα, εμάς μας αρέσουν γιατί απλά δεν έχουμε άλλες! τουριστικό προϊόν όμως τελικά δεν έχετε σαν πόλη, ας σοβαρευτούμε λίγο!

μεγάλο αναγνωρισμένο θαλάσσιο μέτωπο:
δεν ξέρω ποίος το αναγνώρισε και για ποιο λόγο, πάντως δεν βλέπω κανενός είδους προσφορά προς το δήμο δελφών. η ιτέα βρέχεται από θάλασσα! ε, και; πώς προσφέρει αυτό στο δήμο δελφών;

την μεγαλύτερη οικιστική πυκνότητα:
αυτό τι είναι; κι άλλη μπαρούφα; καταρχην η μεγάλη οικιστική πυκνότητα δεν είναι καλό. το να μένουν πολλοί άνθρωποι μαζεμένοι σε μικρό χώρο (αυτό είναι η μεγάλη πυκνότητα) σημαίνει ότι μειώνεται το βιωτικό επίπεδο. βλέπε διάφορες πυκνοκατοικημένες συνοικίες στην αθήνα. αν πάλι εννοείτε απλά τον πληθυσμό, σας θυμίζω ότι η ιτέα είναι λιγότερο από 4500 άνθρωποι όταν η άμφισσα είναι περίπου 7000.

διεθνείς διοργανώσεις:
όντως, τα λεφτά του προϋπολογισμού σας τα ξοδεύατε πάντα σε 4-5 επιχειρηματίες διαμονής κι εστίασης για φιλοξενία των εκδηλώσεως αυτών (ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι δεν υπήρχε ποτέ όφελος για κανέναν άλλο).

την υψηλότερη οικονομική συνεισφορά στην συνένωση του Καλλικράτη:
αυτό δεν το γνωρίζω για να το δεχτώ ή να το αρνηθώ, αλλά υποψιάζομαι ότι κι εσείς δεν έχετε κανένα σχετικό στοιχείο, μια φράση - πυροτέχνημα πρέπει να είναι.

υγ: θυμίστε μου πόσα εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρυνθεί ολοκληρος ο δήμος δελφών για την καυτή πατάτα της πλατείας θεάτρου, ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε όταν η ιτέα ήταν ξεχωριστός δήμος...
+21 #2 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ 13-08-2017 12:54
.....ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ,ΑΠΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΕΠΕΙΡΑΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ,ΓΕΜΑΤΗ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΞΑΝΑΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΙΤΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ "ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ", ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΣΚΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ!!!!!!!!
+6 #3 ιτιουλα 15-08-2017 00:56
να μας πει και προφορικα,μπορει;εσυ δεν ησουν ποθ στηριζες πρωην δημαρχο και εκλεινες ταχα δρομο προς την αμφισσα, με μητερα αμφισσιωτισσα.να σε δω για την πλατει αθεαυτρου , ξερεις που αραγε ειναι
+14 #4 Αστέρας Φωκίδας 15-08-2017 18:10
λεβεντοπέρδικα.
Μην της βάζεις δύσκολα.
-5 #5 M 16-08-2017 21:09
πρωταγωνιστική κρουαζιέρα:
κανέναν στην Άμφισσα σίγουρα δεν ωφελεί…. αφήστε εμάς να ξέρουμε καλύτερα για το αν ωφελεί ή όχι που έχουμε μαγαζιά στην παραλία….

Τουριστικό λιμένα: (…. φρόντισε ώστε και το λιμάνι και η μαρίνα να μην είναι ούτε τουριστικά ούτε να έχουν τις απαραίτητες άδειες και δυνατότητες. τις ανεκμετάλευτες αυτες δυνατότητες τις αναγνωρίζουμε ολοι, αλλά προς το παρόν είναι στην σφαίρα της φαντασίας, δυστυχώς.)
Σε αυτό συμφωνούμε, αλλά είναι αντιστρέψιμη η κατάσταση, τουλάχιστον έχουμε τις υποδομές που είναι μία καλή αρχή.

μεταλλευτική βιομηχανία:
(εδώ έχετε δίκιο. απλα οι ιτιωτες δεν το θελουν αυτό! )
Θα έπρεπε πιστεύεται;

διεθνή διασύνδεση:
Οι Τουρίστες που έρχονται δεν είναι από τα Τρίκαλα…. Αλλά από Αυστραλία, Αγγλία κτλ για αυτό έχουμε και Τελωνείο….

τουριστικό προϊόν:
(ποιό είναι αλήθεια το τουριστικό προϊον της ιτέας; τα κάστρα; τα μουσεία, τα αξιοθέατα;)
Άμα αυτά ήταν μόνο Τουρισμός η Άμφισσα θα ήταν μεγάτη Ιάπωνες Τουρίστες με φωτογραφικές μηχανές, κοίτα γύρω σου, βλέπεις κανένα????
(τουριστικό προϊόν όμως τελικά δεν έχετε σαν πόλη, ας σοβαρευτούμε λίγο!)
Πέντε ξενοδοχεία είναι καλά….?????? Από 80 κλίνες το κάθε ένα …


μεγάλο αναγνωρισμένο θαλάσσιο μέτωπο:
(δεν ξέρω ποίος το αναγνώρισε και για ποιο λόγο, πάντως δεν βλέπω κανενός είδους προσφορά προς το δήμο δελφών. η ιτέα βρέχεται από θάλασσα! ε, και; πώς προσφέρει αυτό στο δήμο δελφών;) Πρέπει να απαντήσω και εδώ; Σοβαρά???

την μεγαλύτερη οικιστική πυκνότητα:
Η Ιτέα φιλοξενεί πολλούς (ακόμα και Άμφισσιώτες -Ναι αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους 7.000 (!?!)) αλλά και ηλικιωμένους που αγόρασαν σπίτι Ιτέα και περνάνε τα γεράματα εδώ) ΝΑΙ Η Άμφισσα έχει περισσότερα παιδιά στα σχολεία- γιατί μαζεύει και από 7-8 γύρω χωριά κόσμο, ΝΑΙ έχει περισσότερες συνδέσεις ΔΕΗ –γιατί έχει δεκάδες Δημόσιες Υπηρεσία και τα μισά της σπίτια είναι με ακατοίκητα με μονίμος κλειστά παντζούρια (όπως και το Γαλαξίδι) – Στην Ιτέα δεν βλέπεις ένα που να μην έχει φώς…

διεθνείς διοργανώσεις:
(όντως, τα λεφτά του προϋπολογισμού σας τα ξοδεύατε πάντα σε 4-5 επιχειρηματίες διαμονής κι εστίασης για φιλοξενία των εκδηλώσεως αυτών )–
Τουλάχιστον δεν πήραμε δάνεια για να το κάνουμε αυτό….


την υψηλότερη οικονομική συνεισφορά στην συνένωση του Καλλικράτη:
αυτό δεν το γνωρίζω για να το δεχτώ ή να το αρνηθώ, αλλά υποψιάζομαι ότι κι εσείς δεν έχετε κανένα σχετικό στοιχείο, μια φράση - πυροτέχνημα πρέπει να είναι.
Όλα τα άλλα τα ήξερες το καλύτερο δεν ξέρεις! ΧΡΕΩΣ Άμφισσας -4.000.000€ - πληρώνουμε εμείς ακόμα την ανάπλαση Χάρμαινα και τις πλακοστρώσεις στο στενά… ΤΑΜΕΙΟ ΙΤΕΑΣ +300.000€ !

υγ: θυμίστε μου πόσα εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρυνθεί ολοκληρος ο δήμος δελφών για την καυτή πατάτα της πλατείας θεάτρου, ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε όταν η ιτέα ήταν ξεχωριστός δήμος...
Τα κλαις πριν τα πληρώσεις … τι να πούμε και εμείς που την πληρώνουμε τόσα χρόνια…. και συνεχίζουμε....
+5 #6 Aρης 16-08-2017 23:09
Αν είχαμε τοποθετημένους δημοτικούς άρχοντες από την περιφέρεια/ νομαρχία με κριτήρια αντικειμενικά και ποιοτικά, θα χαμένοι γλειτωσει από τις αντιπαραθέσεις τέτοιου είδους που ναι αναχρονιστικές, χαμηλού επιπέδου, ρουσφετολογικές και δεν προχωράει ο τόπος....επίσης, θα γλειτωναμε ένα σωρό χρήματα που θα τα δίναμε για άλλες τοπικές ανάγκες....
+2 #7 δρακος 18-08-2017 10:48
προς Μ:
Έχεις πλάκα και μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι έγραψε ο πρώτος σχολιαστής.
Ειδικά εκεί που λέει για τουριστικό προϊόν και εσύ του απαντάς για τα ξενοδοχεία, έπεσα κάτω από τα γέλια!
Άλλο το τουριστικό προϊόν που αναφέρει αυτός και άλλο η τουριστική υποδομή που απαντάς εσύ!
Αυτό σου λέει με άλλα λόγια: Μπορεί να έχετε ξενοδοχεία για να κοιμηθούν οι τουρίστες, αλλά δεν έχετε κάποιο τουριστικό ενδιαφέρον για να έρθει κάποιος τουρίστας!
-1 #8 M 20-08-2017 09:59
".... οι παράκτιες περιοχές της ΕΕ έχουν αναδειχτεί σε αγαπημένο προορισμό πολλών παραθεριστών από την Ευρώπη και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός να αποτελούν σημαντικό τουριστικό τομέα. Ο τομέας αυτός απασχολεί περίπου 3,2 εκατομμύρια άτομα και παράγει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία 183 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της θαλάσσιας οικονομίας. Το 51% των διαθέσιμων ξενοδοχειακών κλινών σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε παράκτιες περιοχές."

Εγώ αντιθέτως θλίβομαι με τις γνώσεις μερικών... κρατήστε εσείς τον Τουρισμό για το Αναρριχητικό πάρκο (0,1%) και τα αξιοθέατα...

Προσθήκη νέου σχολίου

Προσοχή: Τα σχόλια ελέγχονται από διαχειριστή πριν δημοσιευτούν, με εξαίρεση τα σχόλια των εγγεγραμένων χρηστών, τα οποία δημοσιεύονται αυτόματα με ευθύνη του σχολιαστή-μέλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους χρήσης. Μηνύματα που δεν συμμορφώνονται με τους όρους δεν δημοσιεύονται ή/και αποσύρονται. Η συμμετοχή στον σχολιασμό θεμάτων σημαίνει την αποδοχή των κανόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας. Υβριστικά ή/και απειλητικά μηνύματα μπορεί να επιφέρουν τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση