Log in
updated 4:22 PM EEST, Apr 23, 2018

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών για τον αποκλεισμό παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

Ερώτηση προς τη δημοτική αρχή Δελφών για των αποκλεισμό δεκάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς

Κ. Δήμαρχε, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ για τα αποτελέσματα του λεγόμενου προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017-2018», δεκάδες παιδιά μένουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ. Δεκάδες λαϊκές οικογένειες του Δήμου Δελφών βρίσκονται και πάλι σε αδιέξοδο, αναζητώντας παιδικό σταθμό για να εγγράψουν τα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα από τις 630 αιτήσεις παιδιών στη Φωκίδα, μόνο τα 255 επιλέγονται και τα 375 μένουν απ’ έξω, δηλαδή σχεδόν το 60%, με τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών, πάνω απ’ το 90%, να είναι από το δήμο μας.

Ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που αποκλείστηκαν είναι πολύ μεγαλύτερος από τα νούμερα που δίνει η ΕΕΤΑΑ, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Για να έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση μια οικογένεια με δύο παιδιά, πρέπει να έχει 27.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, αποδεικνύεται πως ακόμα και κάτω από αυτό το όριο, περισσότερα από 140 παιδιά κόπηκαν από το πρόγραμμα, στο Δ. Δελφών μόνο. Με δεδομένη την άσχημη οικονομική δυνατότητα, με τους γονείς να αδυνατούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη, υψώνεται μπροστά τους ένα απροσπέλαστο τείχος.

Παρότι η ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, που άλλαξε τον προσανατολισμό του προγράμματος με στόχο όχι την στήριξη και διεύρυνση των δημοτικών δομών αλλά τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών δομών, επιχειρείται να μετατοπιστούν οι ευθύνες για τον αποκλεισμό των παιδιών και την ταλαιπωρία των γονέων στους δήμους.

Επειδή ο ρόλος των παιδικών σταθμών δεν έχει χαρακτήρα parking ώστε να περιορίζεται στη φύλαξη των βρεφών και των νηπίων κατά τις ώρες εργασίας των γονιών, αλλά εστιάζει στην ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση. Σήμερα απαιτούνται δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση με επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

Ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή:

Αν προτίθενται και πώς, να διασφαλίσουν τη διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση κατάλληλων κτηρίων - πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για όλα τα παιδιά που, είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και δεν εγκρίθηκαν, είτε δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχή τους; Και τι έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών;

Αν σκοπεύουν να διεκδικήσουν την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις με την προοπτική της μονιμοποίηση τους.

Άμφισσα, 12/07/2017

Προσθήκη νέου σχολίου

Προσοχή: Τα σχόλια ελέγχονται από διαχειριστή πριν δημοσιευτούν, με εξαίρεση τα σχόλια των εγγεγραμένων χρηστών, τα οποία δημοσιεύονται αυτόματα με ευθύνη του σχολιαστή-μέλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους χρήσης. Μηνύματα που δεν συμμορφώνονται με τους όρους δεν δημοσιεύονται ή/και αποσύρονται. Η συμμετοχή στον σχολιασμό θεμάτων σημαίνει την αποδοχή των κανόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας. Υβριστικά ή/και απειλητικά μηνύματα μπορεί να επιφέρουν τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση