Log in
updated 7:21 AM EEST, Apr 27, 2018

Οι Πολίτες στο Προσκήνιο για την δίκη που αφορά την πυρκαγιά στον ελαιώνα Άμφισσας και την απουσία της δημοτικής αρχής Δ.Δελφών

Όπως όλοι γνωρίζετε την βδομάδα που πέρασε στην Άμφισσα για 5 μέρες συνέχεια εκδικαζόταν η υπόθεση της φωτιάς του Ελαιώνα και η απουσία της Δημοτικής Αρχής ήταν εκκωφαντική.

Η απάντηση του Δημάρχου στην ενημέρωσή μας – ερωτήματα πως προωθεί ο Δήμος ένα καινούργιο σχέδιο για την διαχείριση του Ελαιώνα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είναι άσχετη προσπαθώντας κατά το κοινά λεγόμενο να ξεστρίψει και δεν δικαιολογεί την απουσία τους από την Δίκη.
Ενημέρωση - Ερώτηση

Στο Δ.Σ. του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ

Της Δημοτικής Κίνησης

«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Προς τον

Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών

Κο. Χαράλαμπο Παναγιωτόπουλο

Ενημέρωση - Ερώτηση:  

Κε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών

Ενημερώνουμε εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο πως από την Τρίτη 4/7/2017 στο 3μελές Πλημμελειοδικείο της Άμφισσας ξεκίνησε η πολύκροτη Δίκη για την Φωτιά που μπήκε στον Ελαιώνα της Άμφισσας στις 5/8/2013. Η φωτιά τότε εκδηλώθηκε στις 8:30 περίπου το πρωί σε σημείο του Ελαιώνα κοντά στο Σερνικάκι, όπου πραγματοποιούσε εργασίες συνεργείο της εταιρείας «ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ» η οποία κατασκεύαζε το δίκτυο άρδευσης του ελαιώνα. Αποτέλεσμα ήταν να καούν περίπου 60.000 ελαιόδεντρα σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων τα οποία ανήκαν σε περισσότερους από 900 ιδιοκτήτες, στην πλειονότητά τους δημότες του Δήμου Δελφών.

Αναφέρουμε πως η φωτιά εκδηλώθηκε στο κεντρικό σημείο του Ελαιώνα της Άμφισσας ο οποίος στο σύνολό του έχει χαρακτηριστεί Φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESKO. Φυσικά η αξία του αυτή πολλαπλασιάζεται από την στιγμή που βρίσκεται και εντός της ζώνης προστασίας του Δελφικού Τοπίου.

Τότε η πολιτική ηγεσία του τόπου και η Δημοτική αρχή μαζί με όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου, δήλωναν πως η έρευνα θα φτάσει ως το τέλος και θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Αυτά μάλιστα έλαβαν χώρα δημόσια σε τακτική συνεδρίαση του Δήμου Δελφών, αποκλειστικά για το θέμα αυτό. Διαγκωνίζονταν μάλιστα ποιος από όλους ήταν εκείνος που με τον καλύτερο τρόπο συμπαραστέκεται στα συμφέροντα των αγροτών αλλά και των ιδιοκτητών των ελαιόδεντρων που κατακάηκαν, δηλώνοντας πως συμπάσχουν μαζί τους.

Στην συνέχεια, όπως πολλά άλλα θέματα που αφορούν κοινές υποθέσεις των δημοτών του Δήμου, η συγκεκριμένη υπόθεση άρχισε να συγκαλύπτεται, οι ευθύνες να μετατοπίζονται, για να εστιάσουν στο τέλος σε έναν Αλβανό εργάτη. Ξεχνώντας ποιος είναι ο κύριος του Έργου, ποιος είναι ο Ανάδοχος, ποιος ο Επιβλέπων, τι ευθύνες απορρέουν για τον καθένα και φυσικά με ποιο τρόπο λειτούργησε η Κρατική μηχανή από την στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά και μετά.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή η παράταξή μας προσέφυγε στις 13/11/2013 στον Άρειο Πάγο μαζί με τον βουλευτή Γιάννη Σταθά της Βοιωτίας. Αποτέλεσμα της Μηνυτήριας Αναφοράς ήταν να αναζητηθούν νέα στοιχεία για να φωτίσουν την υπόθεση και αυτή να έρθει στο ακροατήριο.

Μετά από αναβολές η υπόθεση ξεκίνησε να δικάζεται στις 4/7/2017 όπου και διακόπηκε για να συνεχισθεί την Δευτέρα 10/7/2017 έως και σήμερα 14/7/2017. Σήμερα πάλι σταμάτησε, για να συνεχίσει η ακροαματική διαδικασία στις 24/7/2017.           

Τις μέρες αυτές παρακολουθήσαμε την δίκη, διαπιστώνοντας πως η Δημοτική Αρχή και οι Δημοτικές παρατάξεις ήταν απούσες πλην της παράταξης της δικής μας. Μακριά από τις προσπάθειες που έκαναν αρκετοί ιδιοκτήτες και αγρότες που έπαθαν ζημιά, και θέλησαν να υπερασπίσουν ίσως, μόνο μια ηθική ικανοποίηση. Γιατί οι υποσχέσεις που έλαβαν κατά καιρούς για κάποιες αποζημιώσεις και οι ελπίδες τους γι’ αυτές έχουν εξανεμιστεί.

Ερωτάμε: Τι θέση παίρνει σήμερα η Δημοτική Αρχή για όσα συνέβησαν τότε και με ποιο τρόπο πιστεύει πως πρέπει να συντρέξει, πρώτα τους ιδιοκτήτες που έπαθαν την ζημιά αυτή και δεύτερον να υπερασπίσει το κοινό αίσθημα της τοπικής κοινωνίας περί απόδοσης δικαιοσύνης;

Πως θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το Μνημείο αυτό, όταν απέχει και δεν παίρνει δημόσια θέση για το θέμα της καταστροφής μεγάλου αριθμού ελαιόδεντρων, που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και πως φαντάζεται ότι θα πείσει για την ανάγκη προστασίας του Ελαιώνα σε δημόσια φόρουμ, αλλά κυρίως τις νέες γενιές του τόπου μας;      

 

Οι αναφέροντες - ερωτώντες

Παναγιώτης Μέγκος

Παναγιώτα Κασούτσα

Νίκος Σταντζούρης

Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Δελφών

Σχόλια  

0 #1 pantaxoy parontes 19-07-2017 08:03
ΠΟΙΟΙ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ, ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ; ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.
ΠΟΙΟΙ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ; ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.
ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΟΥΚ ΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΟΥ (ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΓΥΝΗΣ).
+1 #2 Οτι να ναι 22-07-2017 21:10
Καλά πόσο ανόητος κι απαιδευτος μπορεί να είναι κάποιος ώστε να πιστεύει οτι οι 2500 που ψήφισαν τους πολίτες μπορούν να χειραγωγηθούν.

Αν οι πολίτες στο προσκήνιο είναι ικανοί να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις τότε γιατί δεν πήραν το δήμο?
Αν είχε βγει ο Ταγκαλής βέβαια οι του Παναγιωτόπυλου θα έριχναν τις ευθυνες πάλι στους πολίτες στο προσκήνιο για την ήττα όπως κάνουν τώρα οι ταγκαλικοί.

Προσθήκη νέου σχολίου

Προσοχή: Τα σχόλια ελέγχονται από διαχειριστή πριν δημοσιευτούν, με εξαίρεση τα σχόλια των εγγεγραμένων χρηστών, τα οποία δημοσιεύονται αυτόματα με ευθύνη του σχολιαστή-μέλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους χρήσης. Μηνύματα που δεν συμμορφώνονται με τους όρους δεν δημοσιεύονται ή/και αποσύρονται. Η συμμετοχή στον σχολιασμό θεμάτων σημαίνει την αποδοχή των κανόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας. Υβριστικά ή/και απειλητικά μηνύματα μπορεί να επιφέρουν τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση