Log in
updated 8:44 AM EEST, May 21, 2018

Σύσταση τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην Π.Ε. Φωκίδας

Την 1η Ιανουαρίου 2015 συστάθηκε το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Φωκίδας με έδρα την Άμφισσα, το οποίο υπάγεται στην Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρώην Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), σε εφαρμογή του ΠΔ 107/2014 (ΦΕΚ 174/Α) που αναμόρφωσε τις Υπηρεσιακές μονάδες του Οργανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως ανάδοχος Υπηρεσία του πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ Άμφισσας, το οποίο εξυπηρετούσαν με παράλληλα καθήκοντα από το 2003 συνάδελφοι από το ΚΕΠΠΥΕΛ Λαμίας.

Στο Τμ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Φωκίδας υπάγεται και το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Ευρυτανίας με έδρα το Καρπενήσι. Έχει επανδρωθεί με τέσσερα άτομα στην Άμφισσα και τρία στο Καρπενήσι, με τεχνική και επιστημονική εξειδίκευση, σε εφαρμογή των αρ. 9664/164847/29.12.2014 (ΑΔΑ:92Θ6Β-857) και 9672/165056/30.12.2014 (ΑΔΑ:7Ψ7ΒΒ-ΖΡΖ) Αποφάσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η εν λόγω Υπηρεσία στεγάζεται σε χώρο που παραχωρήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας στο Διοικητήριο επί της οδού Ι. Γιδογιάννου 31, γ’ όροφος,
ΤΚ 331 00, Άμφισσα και έτσι είναι εύκολα προσβάσιμη από κάθε ενδιαφερόμενο.

Η συμβολή της Αντιπεριφέρειας Φωκίδας στην μέχρι τώρα προσπάθεια λειτουργίας του Τμήματος είναι πολύ σημαντική. Συνοπτικά οι κυριότερες δραστηριότητες και τα αντικείμενα της Υπηρεσίας είναι τα ακόλουθα:

1. Έλεγχος παραγωγής και πιστοποίηση πολλαπλασιαστικού υλικού φυτών μεγάλης καλλιέργειας, κτηνοτροφικών φυτών, οσπρίων, κονδύλων πατάτας, και φυτωριακού υλικού κηπευτικών, ανθοκομικών, δενδρωδών και αμπέλου.

2. Έλεγχος εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού φυτών μεγάλης καλλιέργειας, κτηνοτροφικών φυτών, οσπρίων, πατατόσπορου και φυτωριακού υλικού κηπευτικών, ανθοκομικών, δενδρωδών και αμπέλου εγχώριας προέλευσης, ενδοκοινοτικής απόκτησης ή εισαγόμενα, σε όλα τα στάδια.

3. Έλεγχος ενδοκοινοτικής απόκτησης ή εισαγωγής πολλαπλασιαστικού και φυτωριακού υλικού

4. Έλεγχος της εμπορίας των λιπασμάτων, της ενδοκοινοτικής απόκτησης ή της εισαγωγής τους.

5. Εγγραφή – Ανανέωση εγγραφής επιχειρήσεων στα μητρώα παραγωγής - εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού και λιπασμάτων και χορήγηση βεβαίωσης συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων για την άσκηση της ανωτέρω δραστηριότητας.

6. Έκδοση βεβαιώσεων εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) για τους επαγγελματίες αγρότες και για τους κατόχους γεωργικής εκμετάλλευσης.

7. Συνεργασία και ενημέρωση των εντός νομού επιχειρήσεων αλλά και αγροτών σχετικά με σποροπαραγωγικές διαδικασίες στο πολλαπλασιαστικό υλικό κάθε είδους.

8. Η διενέργεια ελέγχων και η λήψη δειγμάτων ζωοτροφών και αποστολή αυτών στα Εργαστήρια Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών.

 

Πάγιος στόχος της Υπηρεσίας είναι να λειτουργεί αποτρεπτικά και προληπτικά σε φαινόμενα εκούσιας ή ακούσιας παραβατικότητας σχετικά με την παραγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού και λιπασμάτων για να εξασφαλίζεται για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων των Νομών Φωκίδας και Ευρυτανίας υγιές και αξιόπιστο πολλαπλασιαστικό υλικό καθώς και προϊόντα λίπανσης σύμφωνα με τους τεχνικούς κανονισμούς.

Προς τούτο, θα υπάρχει συνεχής συνεργασία και ενημέρωση και θα διενεργούνται αιφνιδιαστικοί επιτόπιοι έλεγχοι στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Φωκίδας και Ευρυτανίας, στην παραγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού και λιπασμάτων των οποίων το ΤΑΑ Άμφισσας έχει την εποπτεία και τον έλεγχο, έτσι ώστε να  εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία πριν την ανάγκη επιβολής κυρώσεων.

Παράλληλα με τις ανωτέρω δραστηριότητες είναι και η έκδοση βεβαιώσεων εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).

Με την νεοσύστατη Υπηρεσία, η βεβαίωση αυτή θα παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο άμεσα αποφεύγοντας μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων  εκτός του Νομού όπου δραστηριοποιείται.

 

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ

Γεωπόνος

Σχόλια  

+1 #1 Σταματης 11-06-2017 15:57
Χαίρεται, μια ερώτηση- για να ενταχθεί κάποιος στα μητρώα των αγροτών ως νέος αγρότης τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρεί κ εαν υφίσταται κάποιο ποσο εφάπαξ άμα την εγγραφή του, περιμενω απαντηση σας,ευχαριστώ !

Προσθήκη νέου σχολίου

Προσοχή: Τα σχόλια ελέγχονται από διαχειριστή πριν δημοσιευτούν, με εξαίρεση τα σχόλια των εγγεγραμένων χρηστών, τα οποία δημοσιεύονται αυτόματα με ευθύνη του σχολιαστή-μέλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους χρήσης. Μηνύματα που δεν συμμορφώνονται με τους όρους δεν δημοσιεύονται ή/και αποσύρονται. Η συμμετοχή στον σχολιασμό θεμάτων σημαίνει την αποδοχή των κανόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας. Υβριστικά ή/και απειλητικά μηνύματα μπορεί να επιφέρουν τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση