Log in
updated 3:14 PM EET, Feb 18, 2018

Συμμετοχή του ΣΥ.Π.ΣΥ.Φ στη συγκέντρωση ενάντια των Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών

Το Δ.Σ του ΣΥ.Π.ΣΥ.Φ καλεί τα Μέλη και τους Φίλους του, καθώς και όλους τους Συνταξιούχους με τις οικογένειές τους να πάρουν μέρος στη   ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ    που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας  έξω από τη  ΔΟΥ   ΑΜΦΙΣΣΑΣ την ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 11.00' π.μ. Ημέρα  Έναρξης των  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ  ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ.

Παναγιώτης Ταγκαλής - 'Αποκριάτικη' η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής για τα Λιμενικά Ταμεία Ιτέας και Γαλαξιδίου

Κύριοι παρεπιδημούντες του Δήμου Δελφών - όσοι τουλάχιστον έχετε απομείνει,

η κομπορρημοσύνη σας είναι περίσσεια, τα έργα σας όμως πενιχρά

κρατάτε τριάμισι χρόνια δέσμιο το Λιμενικό ταμείο με τις διπλές υποσχέσεις που έχετε δώσει, αφού δεν θέλετε να δώσετε λύση

στερείτε τη δυνατότητα επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων και ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου,

έχετε εμπλακεί σε ανούσια παιγνίδια εξουσίας και αυτοπροβολής του υφιστάμενου-θνησιγενούς Λιμενικού Ταμείου.

Χορηγία για τη Bραδιά Γευσιγνωσίας στον Ξενώνα-Ταβέρνα ‘Εν Πενταγιοίς 1862’

Ο κ. Κυριάκος Θ. Βαμβακίδης, Χειρούργος Ενδοκρινών Αδένων, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου ‘ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ’, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των ανθρώπων του Ξενώνα-Ταβέρνας ‘Εν Πενταγιοίς 1862’, συμμετέχει στην κάλυψη σημαντικού μέρους των εξόδων για την πραγματοποίηση της Βραδιάς Γευσιγνωσίας.     

      Ειδικότερα, με τη χορηγία αυτή θα καλυφθεί μέρος του κόστους της πρόσκλησης των μόνιμων κατοίκων του χωριού ώστε να είναι σε θέση να παραστούν στην εν λόγω εκδήλωση με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Εκλογή Συνέδρων ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, θα διενεργηθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των 2.000 συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, στις 16,17,18 Μαρτίου 2018.

Δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν, όσοι είχαν εγγραφεί ως μέλη του Κινήματος Αλλαγής, στις εκλογές που έγιναν για τον Επικεφαλής του στις 12 Νοεμβρίου 2017 ή θα εγγραφούν ηλεκτρονικά μέχρι τα μεσάνυχτα της 22ας Φεβρουαρίου 2018.

Όσοι έλαβαν μέρος  στις εκλογές της 12 Νοεμβρίου 2017 ως φίλοι και επιθυμούν να ψηφίσουν για την εκλογή συνέδρων, πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά ως νέα μέλη, μέχρι τα μεσάνυχτα της 22ας Φεβρουαρίου 2018.

Τα μέλη ψηφίζουν στο Δήμο που ενεργοποιούνται ως μέλη εφόσον το δηλώσουν στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής, κατά την επικαιροποίηση των στοιχείων τους. Αν δεν δηλώσουν σε ποιο Δήμο θα ενεργοποιηθούν ως μέλη,  θα ψηφίσουν στο Δήμο που ψήφισαν στις 12 Νοεμβρίου 2017.

Κινητοποιήση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας στις 21/2 ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Προς τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,

τους αγροτικούς συλλόγους,

τους συλλόγους των εμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων,

τον λαό της Φωκίδας

 

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 11:00 έξω από την Εφορία στην Άμφισσα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΥΝΗΜΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑ ΣΤΟ Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ

Η  Διευθύντρια , ο Σύλλογος Διδασκόντων, οι μαθητές  και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του  Ε.Ε.Ε.Ε.Κ  Άμφισσας ευχαριστούν θερμά την ΕΥΔΑΠ  και ιδιαίτερα τον κ.Κυριάκη Σπυρίδωνα Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της  που  ανταποκρίθηκε   άμεσα  στο αίτημα μας για  δωρεά χρηματικού ποσού για την αγορά εξοπλισμού που είχε ανάγκη το σχολείο. Η  δωρεά αυτή έχει  ιδιαίτερο συμβολισμό, αν αναλογισθεί  κανείς την κοινωνική και οικονομική συγκυρία στην οποία πραγματοποιήθηκε.
                                     

Το αντίδοτο στον αλυτρωτισμό, σίγουρα δεν είναι ο εθνομηδενισμός

Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Θεοφίλου M.DStudent Ph.D Ε.Κ.Π.Α

 

  Στη συγκεκριμένη «γειτονιά» που βρίσκεται η χώρα μας, πάντα υπήρχαν εθνοτικά ζητήματα και εδαφικές – γεωγραφικές διεκδικήσεις, με αλυτρωτικό ιδεολογικό υπόβαθρο ιδιαίτερα  μετά την κατάρρευση της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τον 19ο αιώνα.  Άλλωστε δεν υπήρξε προϊόν τυχαιότητας, οι δύο πόλεμοι που βασάνισαν την βαλκανική χερσόνησο κατά την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα.

  Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος έληξε με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου (1913) που συνομολογήθηκε μεταξύ των νικητών συμμάχων, (Ελλάδας-Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου και Σερβίας) αφενός και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου1. Τα βαλκάνια όμως δεν ησύχασαν έτσι ακολούθησε ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος, ο οποίος τελείωσε με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913), η οποία αποτελεί την συνθήκη ειρήνης που συνομολογήθηκε στις 28 Ιουλίου (π.ημερ) / 10 Αυγούστου (ν.ημ.) του 1913 στο Βουκουρέστι, εξ ου και η ονομασία της, μεταξύ των Βασιλείων της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, και του Μαυροβουνίου αφενός και της Βουλγαρίας αφετέρου. Με τη συνθήκη αυτή δόθηκε τέλος στο Β' Βαλκανικό Πόλεμο ακριβώς μετά την ήττα της Βουλγαρίας2.

Ευχαριστήριο από τον Δήμο Δελφών

Ο Δήμαρχος Δελφών και ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος , συγχαίρουν και ευχαριστούν θερμά όλους τους  ανώνυμους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τον κ. Τέντ Γουωρθ, Πρόεδρο της Δ.Κ. Ιτέας και άνθρωπο, που τον διακρίνει ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα  και συγκεντρώθηκε σημαντικό  χρηματικό ποσό, με το οποίο   καλύφτηκαν  τα έξοδα για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, της οικίας μιας οικογένειας.

Θεωρούμε ότι  πρωτοβουλίες όπως αυτή, αναδεικνύουν  την  αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο.

Κριτική του βιβλίου του Ευθυμίου Ταλάντη "Αντώνιος Δρίβας" από τη Βασιλεία Γιασιράνη-Κυρίτση

 

Ευθυμίου Ταλάντη

«Αντώνιος Δρίβας 1931-2002

Ο εθελοντής στον πόλεμο της Κορέας». Άμφισσα 2017

Ο Ευθύμιος Ταλάντης γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1960,  σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργάζεται στον ΟΤΕ Άμφισσας. Πέρα όμως από τη δουλειά του, νοσταλγός του παρελθόντος ασχολήθηκε με την τοπική ιστορία, τη λαογραφία και το μυθιστόρημα. Έργα του διακρίθηκαν σε πανελληνίους διαγωνισμούς λογοτεχνικών ενώσεων. Ένα ακόμη δείγμα γραφής του Αμφισσώτη συγγραφέα είναι ο Αντώνιος Δρίβας και αφορμή στάθηκε η έρευνα για τη συμμετοχή του στο συνέδριο της Φιλαρχαίου Εταιρίας του Αλμυρού. Αναμοχλεύοντας το χτες, θυμήθηκε ένα παλικάρι, έναν Έλληνα ήρωα που η δράση του είχε περάσει τα σύνορα, που είχε πάρει μέρος στον πολύβουο και αιματηρό πόλεμο της Κορέας ως εθελοντής, τον Αντώνιο Δρίβα. Γιος του Νικολάου Δρίβα και της Αικατερίνης Μήταλα από τη Σεγδίτσα, ύψωσε το ανάστημά του και τόλμησε με άλλους κοντοχωριανούς της περιοχής να ξενιτευτεί και να υπηρετήσει ως εθελοντής σε μακρινά χώματα, σε άλλη γη με άλλη νοοτροπία, ριψοκινδυνεύοντας τη ζωή του ως μισθοφόρος στον πόλεμο της Κορέας.

Εγκύκλιος για τη ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης

Αναρτήθηκε σήμερα στη "Διαύγεια" η εγκύκλιος που εξειδικεύει επιπλέον σημεία για τη ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα:

• Ορίζει ρητά ότι αίτηση για ρύθμιση μπορούν να υποβάλουν και οι αγρότες καθώς και όσοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών ως αυτοαπασχολούμενοι, ανεξαρτήτως αν θεωρείται ότι δεν ασκούν, κατά τα τυπικά κριτήρια, επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. ανταποκριτές ξένου τύπου).

• Διευκρινίζει ότι ρυθμίζονται και τα πρόστιμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που υπάγονται στην έννοια της Βασικής Οφειλής, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

• Ορίζει την διαδικασία υποβολής της αίτησης μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

• Επιτρέπει τη ρύθμιση οφειλών που αμφισβητούνται δικαστικά από τον οφειλέτη. Με αυτό τον τρόπο οι οφειλέτες αποφεύγουν επιπλέον επιβαρύνσεις.

Ποσοστό εσόδων από τα εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων να αποδίδονται στο Δήμο ζητά με ερώτηση και ο βουλευτής Φωκίδας Ηλ. Κωστοπαναγιώτου

Την απόδοση ποσοστού από τις εισπράξεις στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων ως ανταποδοτικό έσοδο για τους οικείους ΟΤΑ, ζητούν με ερώτηση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Φωκίδας, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν ότι η ανάδειξη των εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων, η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που τους φιλοξενεί «δεν αποτελούν μόνο ζήτημα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά είναι και άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό».

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και αξιοποίηση του ανεπανάληπτου αυτού πλούτου της Χώρας μας, καίριος είναι ο ρόλος των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα για την επιμέλεια, συντήρηση, καθαριότητα, οδοποιία και την εν συνόλω διατήρηση και βελτίωση των αρχαιολογικών χώρων που φιλοξενούνται στα διοικητικά τους όρια», προσθέτουν.

Ποιοι διαμερίζουν τα ιμάτια του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας; Φωνή διαμαρτυρίας του Διοικητικού Προσωπικού

Οι εξελίξεις που δρομολογούνται  στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θέλουν το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και τα Τμήματά του να γίνονται αντικείμενο απορρόφησης-απόκτησης-συγχώνευσης από άλλα Ιδρύματα.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού  του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας έχοντας γνώση της υπάρχουσας κατάστασης και με πλήρη ευθύνη, θα ήθελε να θέσει υπόψη σε όλους τους αρμόδιους και μη (Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, συναρμόδια Υπουργεία, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Π.Ε.Δ. & Δήμους Στερεάς Ελλάδας, στους εκλεγμένους βουλευτές,  τοπικούς φορείς κλπ) τα ακόλουθα:

Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας δημιουργήθηκε το 2013 μετά από συγχώνευση του ΤΕΙ Λαμίας και του ΤΕΙ Χαλκίδας, η οποία ήταν αποτέλεσμα μιας από τις λίγες θυσίες που ολοκληρώθηκαν την εποχή εκείνη, στο βωμό του Σχεδίου Αθηνά του Υπουργείου Παιδείας, μαζί με το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, που καταργήθηκε. Ενώ το νέο Ίδρυμα (ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) προσπαθεί εδώ και τέσσερα χρόνια να βρει το βηματισμό του στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πριν προλάβει να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, έρχεται το Υπουργείο Παιδείας το φθινόπωρο του 2017 και προτείνει να συνενωθούν τρία μεγάλα Ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (ήδη συγχωνευμένο Ίδρυμα στις 5/6/2013). Για το σκοπό αυτό συστήνει επιτροπή, απαρτιζόμενη από τους Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των τριών Ιδρυμάτων και με συμμετοχή εκπροσώπου του Υπουργού Παιδείας προκειμένου να καταθέσει σχετική πρόταση. Από τις συνεδριάσεις της επιτροπής μέχρι σήμερα προκύπτει να επικρατεί η πρόταση της απορρόφησης των δύο άλλων Ιδρυμάτων (ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο μάλιστα θα διατηρήσει και την ήδη υπάρχουσα επωνυμία του.

Ανακοίνωση από την Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε

Η  Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε):

Μετά την με αριθμ. 620/197/07-12-2017  Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.), ανακοινώνει την διενέργεια Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποβολή πρότασης -φακέλου συμμετοχής από κάθε ενδιαφερόμενο, για την σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου με έναν (1)  Οικονομολόγο (Π.Ε) στα πλαίσια εφαρμογής του Τοπικού Προγράμματος CLLD-LEADER Μ.19 του ΠΑΑ 2014-2020, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει στον νομό Φωκίδας. Το υλικό της Πρόσκλησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε (www.anfok.gr) και στην ιστοσελίδα του ΠΑΑ της Ελλάδας 2014-2020 (www.agrotikianaptixi.gr) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), απ’ όπου μπορούν να το προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι.

“ Οι αρχοντοχωριάτες και ο Γκαβόγιαννος”

Την Κυριακή της Αποκριάς οι Δελφοί τιμούν την αρχαία και νεώτερη λαϊκή τους παράδοση με ένα δρώμενο που περικλείει στοιχεία των διονυσιακών γιορτών, της τοπικής λαογραφίας και επίσης της τοπικής κοινωνικής εξέλιξης..

 

Το 1890 οι κάτοικοι του Καστριού βίωσαν ένα σοκ με την απομάκρυνσή τους απο τις πατρογονικές εστίες ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η μεγάλη ανασκαφή. Το σοκ συνεχίστηκε στα αμέσως επόμενα χρόνια όταν η καθημερινότητά τους διαταρασσόταν συνεχώς από το πλήθος επισκεπτών που άρχισε να συρρέει για να θαυμάσει τα αρχαία ευρήματα. Πράγμα που τους υποχρέωσε να στραφούν σε νέες επαγγελματικές ασχολίες και από μια φτωχή κοινωνία αγροτών και κτηνοτρόφων να εξελιχθούν σταδιακά σε μια κοινωνία με έμφαση στην τουριστική επιχειρηματικότητα με όλες τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που έφερε μαζί της η γρήγορη μετάλλαξη.

Με τη νέα απόφαση 19 μόνιμες θέσεις εξασφαλίζει ο Δήμος Δελφών

Λύση του ΥΠ.ΕΣ. στο πρόβλημα των εκπρόθεσμων αιτημάτων Δήμων για προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες

Με νέα απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, μετά από παρέμβαση και του βουλευτή Φωκίδας Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, προστίθενται επιπλέον 500 μόνιμοι εργαζόμενοι στις 8.166 θέσεις  που έχουν ήδη προκηρυχθεί προκειμένου να καλύψουν τα κενά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων.

Η νέα αυτή απόφαση αφορά τους Δήμους που δεν έστειλαν εμπρόθεσμα τα αιτήματά τους στην αρχική προκήρυξη και δεν συμπεριλαμβάνονται στην τελική “λίστα” του ΥΠ.ΕΣ. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Δελφών, ο οποίος, με την νέα υπουργική απόφαση θα εξασφαλίσει, τελικά, τις 19 θέσεις μόνιμου προσωπικού που τόσο έχει ανάγκη, ενώ από το Υπουργείο θα γίνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου, μετά την υπογραφή από τα συναρμόδια  υπουργεία, η νέα προκήρυξη να τρέξει άμεσα.